0

З вездата в женската НБА Бритни Гринър остава в ареста в Русия, след като задържането ѝ бе удължено с още един месец. 31-годишната баскетболистка е в ареста от февруари насам, след като бе задържана на летище в Москва с масло от хашиш в багажа си. Тя се опитвала да се върне в САЩ, след като играла мач в Русия. 

Американските власти смятат, че Гринър е незаконно задържана и трябва да бъде освободена. Гринър, която е считана за една от най-добрите баскетболистки в света, може да бъде осъдена на до 10 години затвор, ако бъде призната за виновна. Говорител на звездата заяви, че тя „се справя както може да се очаква при тези изключително трудни обстоятелства“.  Адвокатът на Гринър съобщи, че тя няма оплаквания относно условията в ареста. 

Позовавайки се на неназовани правителствени служители, руската агенция ТАСС съобщава, че Русия се надява да размени Гринър за Виктор Бут, който е осъден за контрабанда на оръжия в САЩ. Наричан Търговеца на смърт, Бут бе арестуван в Тайланд през 2008 и екстрадиран в САЩ, където бе обвинен в осигуряване на оръжия на бунтовници в Колумбия, които ги използват срещу американски граждани. Той бе осъден на 25 г. затвор в Ню Йорк през 2012.

Женската НБА изрази подкрепа към Гринър. Инициалите и номерът ѝ BG42 бяха сложени на игрищата във всяка от 12-те зали, в които се играят мачове в лигата.