0

В ладимир Путин използва спортистите за своята пропаганда. Но руският гросмайстор по шах Даниил Дубов се разбунтува срещу него и срещу войната в Украйна. 25-годишният Дубов е един от най-добрите руски гросмайстори по шах. През 2018 г. печели Световното първенство по бърз шах. Заради творческия си стил на игра световният шампион Магнус Карлсен го привлече в екипа си. Това донесе на Дубов и обвинения едва ли не в предателство към Москва след като Карлсен победи за световната титла руснака Непомнящи. 

Пред „Шпигел“ 25-годишният шахматист обясни какво рискува за това, че заедно с други 43 свои колеги от Русия осъдиха войната в отворено писмо до президента Владимир Путин. 

- Г-н Дубов, вие сте един от 44-те руски шахматисти, които написаха отворено писмо до руския президент Владимир Путин в началото на март с искане за прекратяване на агресивната война срещу Украйна. Защо решихте да направите това?

Дубов: Сигурно си мислите, че Русия е лоша страна, а ние сме лоши хора. Но има голям брой от нас, които споделят същите ценности като вас в Европа. Когато военните действия започнаха, се почувствах лудо, трудно ми бе за вярване. Просто бяхме шокирани. Когато публикувахме писмото, се почувствахме добре, сякаш можем да променим нещата. Сега изглежда, че не е постигнало нищо. Междувременно в Русия дори не можете да използвате думата "война". Писмото ни беше публикувано преди този нов закон, така че все пак не сме престъпници.

- Бихте ли казали думата „война“ сега?

Дубов: Не. Тогава руските медии не можаха да ме цитират. Странно е как една дума може да те вкара в неприятности.

- Вие ли бяхте инициаторът на писмото?

Дубов: Писмото е отчасти мое, но се получи в резултат на екипна работа.

- Усетихте ли някакви последствия?

Дубов: Този вид протест обикновено не води до сериозни проблеми. Може и да има последствия, но не отиваш направо в затвора за подобно нещо. Имаше много хора, които казаха почти същото публично.

- Телевизионната водеща Марина Овсяникова трябва да плати глоба след протеста си по руската телевизия. Тя не може да се върне към стария си живот. Противникът на Кремъл Алексей Навални лежи дълго време в затвора. Не се ли страхувате от тежки последици?

Дубов: Не знам. Има много хора, които критикуват Путин и все още са свободни. Наистина не се виждам застрашен. Не обиждам държавата си. Просто мисля, че направихме много голяма грешка. Ако това ми създава проблеми, така да бъде.

- Смятахте ли се за политически противник на Путин още преди войната?

Дубов: За да бъдеш истински опонент, наистина трябва да направиш нещо. Не съм професионален политик. Но аз обичам тази страна и искам тя да бъде просперираща. Критикувам нещата, защото имам право на това. Например, аз също критикувах правителството за Крим през 2014 г.

- Анексията на Крим.

Дубов: Не ми харесваше общата посока, така да се каже, но никога не съм бил политически активен.

- Войната вече продължи повече от месец. Как изглежда днес?

Дубов: Не може да стане по-зле за Русия. Не можем да компенсираме това. Това, което се случва, е катастрофа. Каквото и да донесе този конфликт, последствията ще бъдат дълги и неприятни. Надявам се да приключи възможно най-скоро.

- Какви са последствията от войната лично за вас?

Дубов: Като много руснаци и аз имам приятели в Украйна, за които се тревожа. Някои от тях са напуснали страната, други защитават страната. Казвам им, че въпреки че съм руснак, съм против това, което се случва.

- Вашите приятели в Украйна блокират ли контакт с вас, защото сте руснак?

Дубов: Не до такава степен, но, разбира се, има влияние.

- Вие лично усещате ли санкциите на Запада срещу Русия?

Дубов: Усещам ги, но мога да живея с това. Например, не получих парите си от наградата за първия турнир Гран При през февруари поради проблеми с банките. Netflix и Instagram са блокирани. Някои лекарства вече не са налични. Но в сравнение с хората, които наистина са в беда, разбира се, това не са проблеми.

- В момента играете в третия турнир за Гран при в Берлин. В турнирната серия играчите имат шанса да се класират за турнира на кандидатите. Трудно ли ви е да се концентрирате върху шаха сега?

Дубов: Да, обикновено съм напълно фокусиран и мотивиран и давам всичко от себе си. Сега е съвсем различно, депресиран съм. Трудно е да се подготвиш за игрите, когато трябва да сканираш новините на всеки три минути. Тази сутрин се опитах да се подготвя за мача с моя треньор. Но имаше някои новини за обсъждане и тогава ни изтече времето.

- Руските играчи все още могат да играят в турнири, но не и със знамето на страната си. Сега играете със знамето на световната шахматна асоциация FIDE: как го намирате?

Дубов: Намирам това за странно. Всички знаят откъде идвам, къде живея, за коя държава съм играл. Забраняването на знамето за всеки руснак е като приравняване на цялата страна със сегашното правителство. Чувствам се страхотно да играя за Русия, но не представлявам Кремъл. Представям Достоевски и Чехов, представям културата, хората.

- ФИДЕ реши, че Олимпиадата, най-важното отборно състезание, няма да се проведе в Москва, а в Ченай, Индия. Руските отбори са изключени. Как виждате това решение?

Дубов: В настоящата ситуация FIDE трябваше да вземе това решение. Защото, когато говорим за FIDE, говорим за бизнес. По отношение на търсенето на спонсори, това очевидно е добра стъпка. Но е възможно да има отбор с неутрален флаг, така че руснаците ще имат право да се състезават, но не под руски флаг.

- Украинската шахматна федерация настоява всички руски играчи да бъдат изключени. Опасявате ли се от това?

Дубов: Мога да разбера украинската гледна точка. Мисля, че е радикално, но има смисъл, ако искате да бъдат забранени всички хора с руски паспорти. Разбира се, аз като руснак бих бил недоволен от това.

- Украински играчи като гросмайстор Андрий Волокитин не искат да играят срещу руски и беларуски играчи. Ще разберете ли това решение, ако опонентът ви не се яви в играта, защото сте руснак?

Дубов: Да. Причините са ясни. Има смисъл. Но не мисля, че е правилно. И мисля, че няма да има реално въздействие.

- Страхувате ли се да не получите покани за турнири поради националността си? Това би било като забрана.

Дубов: Страх е малко преувеличено. Броят на поканите за руснаци определено ще намалее. Но ми е емоционално трудно да се справям с такива дребни неща в момента.

- Руският вицешампион през 2016 г. Сергей Карякин е вашата антитеза, така да се каже. Той разпространява пропагандата на Кремъл чрез Twitter и Telegram.

Дубов: Следя канала му в Telegram. Това е много забавно. Ако бях учен, щях да намеря Карякин за много интересна тема.

- В миналото Карякин е бил виждан да носи фланелка на Путин. В отворено писмо той наскоро отново се закле във вярност на президента. Как оценявате ролята му?

Дубов: Това беше голяма история за шаха. Беше срамно. Но по отношение на Русия като цяло, не мисля, че Карякин помага толкова много на Путин. Почти съм сигурен, че Карякин прави това най-вече за собствена изгода, за да преследва политическа кариера.

- Той няма ли много последователи в Русия?

Дубов: Не мисля, че броят на неговите поддръжници е по-голям от моите и на Ян Непомнящи, взети заедно. И двамата подписахме отвореното писмо до Путин.

- Познавате ли Карякин добре?

Дубов: Никога не сме били приятели. Винаги имаше напрежение. Започна с Крим, за който имахме много различни мнения. Но – и това е странно – ако говорите с него насаме, той е много мил. Знам и лични истории за него, как е правил добро и е помагал на хората. Човекът, за когото прочетох в новините, беше съвсем различен човек. Не съм чувал политически изявления от него офлайн.

- Как е възможно това? Има ли някой, който диктува на Карякин какво да каже публично?

Дубов: Не мисля, че той изпълнява заповеди. Почти съм сигурен, че го прави, защото иска. Но не знам причините му. Може би защото смята, че е правилно, може би защото смята, че е полезно, най-вероятно и от двете.

- ФИДЕ му наложи забрана за шест месеца заради подкрепата му за войната.

Дубов: Това е странно решение. Етичният кодекс на ФИДЕ гласи, че човек не трябва да накърнява имиджа на шаха. Той явно го направи. Ако наистина е виновен, забраната му трябва да е няколко години. Но намирам за лицемерно, че толкова много сега изведнъж искат той да бъде наказан, когато мълчаха през 2014 г. Виждам разликата, но ми е очевидно, че тези две неща са свързани. И Карякин всъщност никога не го е отричал.

- Световната шахматна федерацияe се ръководи от руския президент Аркадий Дворкович. Той беше вицепремиер на Русия между 2012 и 2018 г. Сега той говори публично за война. В Русия той беше обвинен в държавна измяна. Как оценявате ролята му?

Дубов: Познавам го доста добре. Мисля, че той има същите възгледи като мен. Не му харесва това, което се случва тук. Той явно смята, че това е грешка. Но той е в много, много трудно положение. Още повече, че Кремъл вече дори публично настоя ФИДЕ да отмени забраната за Карякин. Наистина не искам да съм на негово място.

- Бившият световен шампион Анатолий Карпов, легенда по шах, е депутат в Думата. Той гласува за признаване на "народните републики" Донецк и Луганск и беше санкциониран от ЕС за това. Той има ли повече власт от Карякин?

Дубов: Той е много по-мощен от Карякин. Всички знаят кой е Карпов. Той е по-известен от Магнус Карлсен. Хората знаят, че шахът е играта на Карпов и Гари Каспаров.

- Неговият вечен противник.

Дубов: В политически смисъл Карпов е по-мощен от Карякин, защото седи в Думата, а Карякин е просто блогър в Instagram.

- Мислите ли за изпращане на допълнителни сигнали, например с друго отворено писмо или с демонстрации?

Дубов: Вече има протести. Бил съм на няколко подобни демонстрации през живота си.

- За противника на Кремъл Алексей Навални, след като той беше арестуван в началото на 2021 г.

Дубов: Да, Александър Грищук и аз бяхме там. Сигурно си мислите, че е била нужна много смелост, но не е така. Това също не променя нищо. По принцип чакате полицията да предприеме действия и да атакува хората. После се прибираш. Ако не си тръгнете навреме, полицията ще ви хване. Тогава става неудобно.

- И на вас ли се случи това?

Дубов: Това няма значение сега. Както и да е, този път не отидох на протестите. Не мисля, че постигат нещо. С Навални усетих, че има шанс много, много голяма група хора да изпратят съобщение, което да бъде чуто. Каква е целта сега? Наистина ли смятате, че правителството ще върне войските, защото няколко хиляди души излизат на улицата? Може да звучи цинично, но честно казано, не искам да бъда бит за нещо, в което не виждам шанс.

- Как трябва да продължат нещата тогава?

Дубов: Няма оптимистичен сценарий за демократите. Трябва да изчакаме, дори и това да е незадоволително. Това, което казвам сега, е наистина опасно, но единственият начин да променим нещо в Русия е революция. Аз лично не искам това. Защото съм здрав, можеш да ме наречеш страхливец за това, ако искаш. Но аз не искам да започне революция, не искам руснаците да убиват руснаци. Това е единственият начин, но последствията ще бъдат по-лоши. Освен това мнозинството руснаци подкрепят решенията на Путин, независимо дали ни харесва или не.

- Имате ли вече лични планове за следващите месеци?

Дубов: Не. Няма какво да очакваме с нетърпение. Трудно ми е да мисля за бъдещето си в шаха. Може да избухне ядрена война, а аз да пропусна края на света, докато анализирам италианска партия.

Изхвърлиха от шахмата сериозен претендент за световната титла заради подкрепата му към Русия