0

Цжанцзакоу, Пламен Вълков, наш пратеник Руската звезда в ски бягането Александър Болшунов спечели златото в маратона от зимните игри в Пекин. Заради полярния студ в района на Цжанцзакоу, където температурите минаха минус 18 градуса с усещане за минус 28, организаторите взеха решение дистанцията от 50 км да бъде съкратена на 28,4. Това се случва за първи път в историята на олимпиадите. Въпреки застрашаващи човешкото здраве условия състезанието започна с час закъснение и в него взеха участие 66 смели ски бегачи. Големият конкурент на Болшунов - Йоханес Клаебо (Нор), започна постепенно да изостава и 10 км преди финала се отказа.

Среброто е пак за Русия чрез Иван Якимушкин на 5,5 сек, а трети Химен Крюгер (Нор) на 7 сек. За Болшунов това е девети медал от олимпийски игри (3 златни, 4 сребърни и 2 бронзови). Преди него във вечната класация по отличия от олимпиади в ски бягането е само Бьорн Дели (Нор) с 12. Сикстен Йенсберг (Шв) също има 9.

Болшунов обаче става първият, който е печелил медал във всеки един старт на олимпиада в който е участвал. Само в Пекин той взе 3 златни, един сребърен и един бронзов медал. Той става и втория в историята, който печели сребро на 50 км, класически стил в ПьонгЧанг 2018 и злато в маратона в Пекин със свободен стил. Досега това бе правил само Гунде Сван (Шв), който си тръгна със сребро в ски маратона през 1984 и злато в свободния стил през 1988.