0

Н ай-добрата българска фехтовачка Йоана Илиева проби с 5 победи и една загуба във втория кръг и елиминациите в турнира за Световната купа на сабя жени в Пловдив.

След днешните двубои от индивидуалната надпревара в спортен комплекс СИЛА европейската шампионка за девойки от 2020 г. излиза срещу Елoиза Пасаро от Италия (на снимката по-долу) за влизане в топ 32 от елиминациите. Италианката е №88 в световната ранглиста.

Очакванията са Йоана Илиева да влезе сред най-добрите 16, като начало класиране в топ 32 ще й позволи да напредне в световната ранглиста, където в момента заема 65 позиция. 

Още три българки излязоха от групите в Пловдив. Олга Храмова записа четири победи и две загуби. В двубоя си от втория кръг на елиминациите тя отстъпи на Марго Гималак от Франция със 7:15. Белослава Иванова излезе от групите с две победи и три загуби. В първия кръг от елиминациите тя загуби от Анжелика Ватор от Полша с 10:15. Теодора Вутова премина през пресявките с една победа и четири загуби, но в елиминациите беше победена от Магда Скарбонкевич от САЩ (15:8). Емма Нейкова също излезе от групите след две победи и три загуби. В елиминациите тя отстъпи след изключително оспорвана игра пред Мария Матей от Румъния с 14:15.

Калина Атанасова, Ана Михайлова, Кристина Миланова и Габриела Захаринова не стигнаха до елиминациите в първото си състезание сред най-силните в света.

В събота турнирът продължава с двубоите на 64-те най-добри. Срещите започват в 10:00 часа, а шампионката ще стане ясна в ранния следобед.

В неделя е отборната надпревара, стартираща в 9:00 ч.

В надпреварата участват най-добрите сабльорки в света - 150 състезателки от 28 държави, сред тях световните сили във фехтовката от Русия, Франция, САЩ, Унгария, Италия, Япония, Испания и Гърция.