0

Н а първо място по медали на завършилото в неделя в София световно първенство по художествена гимнастика е Италия с осем (пет златни, един сребърен и два бронзови) медала. Успехите на италианския тим са неразривно свързани с българската връзка в художествената гимнастика на Апенините. Безспорната звезда на шампионата в "Арена Армеец" - София Рафаели, спечелила първа световна титла за Италия в многобоя (плюс още 3 златни и един бронзов медал),е тренирана от Джулиета Канталупи, дъщеря на Кристина Гюрова, световна шампионка за България на въже през 1979 г. Кристина Гюрова, която е дъщеря на знаменитата ни треньорка Жулиета Шишманова, е в треньорския екип на 18-годишната София Рафаели, наричана също "Атомната мравка", а хореограф на шампионката е друга българка - Биляна Дякова.

Българският отбор, който включваше единствено дебютантки, се нареди на второ място в класирането по медали с шест медала - два златни (на ансамбъла), три сребърни и един бронзов (в актива на Стилияна Николова). България спечели и две квоти за олимпийските игри в Париж 2024.

На трето място по медали е Германия с четири (един златен, два сребърни и един бронзов).

В последния ден на надпреварата България спечели златен медал, след като ансамбълът взе титлата на финала на три ленти и две топки.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова триумфира с абсолютната световна титла в многобоя, спечели олимпийска квота, и злато на финала на три ленти и две топки. Момичетата тренират заедно едва от около четири месеца.

17-годишната Стилияна Николова направи изключителен дебют при жените, взе бронз в многобоя, олимпийска квота, и три сребърни отличия на финалите на обръч, на бухалки и на лента.

Шампионатът беше официално закрит от президента на ФИГ Моринари Ватанабе и от президента на испанската федерация по гимнастика Хесус Карбайо Мартинес, което е своеобразно предаване на щафетата от София към Валенсия. Испанският град ще бъде домакин на юбилейното 40-о Световно първенство по художествена гимнастика през следващата година.

Световното първенство в София завърши с красив галаспектакъл, който включваше изпълнения по фолклорни мотиви, каквато беше и цялостната тема на първенството - красотата на българската шевица и нейното значение като символ. 

Българският отбор (ансамбъл и Стилияна Николова) също представи изпълнение на фона на "Лале ли си, зюмбюл ли си" със специален аранжимент.