0

Н ационалният отбор на Германия се класира за полуфиналите на световното първенство по баскетбол за мъже във Филипините, Япония и Индонезия.
В третия четвъртфинален мач от програмата Бундестимът се наложи над дебютанта Латвия с 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20) и за пръв път от шампионата през 2002 година достигна до финалната четворка.

Германците обаче можеше и да се разминат с класирането за следващия етап, тъй като звездата на латвийците Давис Бертанс стреля за тройка  със сирената, но шутът му от над осем метра се отби от ринга и отскочи навън, а не намери целта.

В полуфиналите тимът на Германия, който е единственият непобеден до момента с шест победи в шест мача, ще се изправи срещу олимпийския шампион САЩ.

На мача в Манила Франц Вагнер бе най-резултатен за Германия с 16 точки. Андреас Обст добави още 13, а Мориц Вагнер завърши с 12 точки. 

В тима на Латвия Артурс Жагарс бе над всички с 24 точки. Давис Бертанс прибави 20, а Роландс Шмитс остана с 14.

Въпреки загубата, Латвия не приключва участието си на световното първенство. В четвъртък тимът ще срещне Италия в мач за разпределение на местата от пето до осмо.

По-късно днес ще стане ясен и последният полуфиналист на шампионата от мача между Словения и Канада. Победителят от него ще играе на полуфиналите срещу Сърбия.