0

Н а официална церемония, на която присъстваха министърът на спорта Весела Лечева, зам.-председателят на БФСки Георги Бобев и Мая Христоскова, изпълнителен директор на Юлен АД, фирмата концесионер на ски зоната, кметът на града Иван Кадев откри Световното първенство по сноуборд Банско 2023.

Банско е домакин на стартове за Световната купа по сноуборд за трети път. Това е безспорно най-зрелищното и авторитетно спортно събитие в България за тази година. 

С досегашната си работа по подготовка и провеждане на състезания на най-високо ниво, Банско заслужи доверието на Световната федерация по ски за домакинството на световната надпревара в паралелните състезания по сноуборд и тази година. 

Въпреки невъзможно трудните условия, организаторите успяха да подготвят трасето за състезанията и в продължение на два дни – 21 и 22 януари, на пистата ще се съревновават над 80 сноубордисти от 20 държави.

България ще бъде представена от 6 състезатели. Начело на отбора е носителят на голямата Световна купа в паралелните дисциплини за 2016 Радослав Янков. В предните издания на СК в Банско той има победа и второ място. 

Жребият отреди на Радо Янков номер 34.

В отбора при мъжете са включени още младите таланти Александър Кръшняк и Кристиян Георгиев, както и Димитър Ганичев и Михаил Кръшняк. При жените ще участва Теодора Пенчева.

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в откриването на Световната купа по сноуборд, церемонията и тегленето на състезателните номера бяха на централния площад в Банско.  

„Горда съм, че България се утвърди като успешен домакин на световни и европейски купи от календара на ФИС. Домакинството на предстоящата Световна купа по сноуборд носи престиж на страната ни и е доказателство за доверието към България като успешен организатор на големи спортни събития“, каза министър Весела Лечева. 

Тя отбеляза, че Банско и федерацията по ски са заслужили доверието на световната федерация със своята работа през годините.  

„Пожелавам успешни стартове и отлично представяне на българските сноубордисти, които са водени от Радослав Янков. Надявам се, че ще станем свидетели на силно състезание, в което най-добрите сноубордисти ще покажат своите възможности и ще запалят стотици деца по професионалния спорт“, добави Лечева.   

Министърът на младежта и спорта пожела късмет и на домакините в променливото време, което изисква от техническите екипи още по-големи усилия и професионализъм за подготовката на състезателното трасе. 

Стартовете ще се излъчват пряко по NOVA Sport от 12:30 ч. в събота и неделя.

През шестнайсетте години, през които по пистите на Тодорка е имало световни състезания, над 700 млн. зрители са видели прекрасните условия за зимни спортове в Пирин. Чрез телевизионните екрани, Банско и България отново ще бъдат в домовете на милиони любители на зимните спортове. 

А зрителите, които безплатно могат да гледат състезанията от трибуната на Бъндеришка поляна, ще видят и най-голямото българско знаме.