0

В одачката в схемата при жените на турнира по тенис от Големия шлем "Ролан Гарос" Ига Швьонтек (Полша) се класира на финала, след като преодоля с лекота Даря Касаткина с 6:2, 6:1 за 66 минути. За титлата тя ще срещне американката Коко Гоф.

За Швьонтек това бе 34-а поредна победа за полякинята, с която тя изравнява постижение на Серена Уилямс (САЩ). Рекордът се държи от другата сестра Уилямс - Винъс, която има 35 последователни през 2000-ата година.

Също така Швьонтек е загубила само два сета от последните 56 изиграни сета в серията. И за втори път тя се класира на финал на Откритото първенство на Франция, след като го спечели през 2020-а година.  

Тя не е губила мач от февруари насам.

Полякинята отново игра с лента в цветовете на украинското знаме, този път срещу руска съперничка. Руснаците и беларусите имат право да се състезават на Ролан Гарос, но няма да бъдат допуснати на Уимбълдън като санкция срещу военната агресия на руската армия в Украйна.

"Доста специален момент за мен. Наистина съм много емоционална в момента. След победата ми през 2020-а година имаше COVID и сега съм щастлива да видя толкова много поляци на трибуните”, каза Ига след полуфинала. 
“Не си поставям големи цели. Опитвам се да се отнасям към всеки мач по един и същи начин. Когато осъзная, че това е един от най-големите мачове за сезона, това може да ме стресира", каза победителката след мача.

В другия полуфинал американската тийнейджърка Коко Гоф срази с 6:3, 6:1 италианката Мартина Тревизан, за да се класира на финал на турнира от Големия шлем Ролан Гарос. По този начин тенисистката от САЩ стана най-младата финалистка в Париж от 21 години насам и ще спори за титлата с водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек.

18-годишната Коко Гоф до момента е тотално непознато лице на Големия шлем, тъй като днешното й участие беше първо на полуфинал. В момента тя стана и най-младата финалистка на турнир от Големите четири от 18 години насам.

Коко Гоф нанесе своя удар в началото на всеки сет, когато направи начален пробив. Американката удари за 2:1, макар след това разменените пробиви да спряха чак при 4:3. Във втория сет тя поведе с 3:1 в маратонски гейм, който продължи 14 минути. Три пъти Тревизан спасяваше точката за пробив, но накрая от четвърти опит американката се зарадва, а след това нанесе и решаващ удар за 5:1.

28-годишната Тревизан остава финалистката с най-ниска позиция в ранглистата в цялата история на турнира. Тя определено нямаше съпротивителни сили за повече от сет, като се наложи дори да взима и медицински таймаут. В средата на втория сет нейните непредизвикани грешки стигнаха до 35.