0

А рина Сабаленка и Цинвън Чжън ще спорят за титлата на  Откритото първенство на Австралия при жените.

Белорускинята се наложи със 7:6(2), 6:4 над американката Коко Гоф в полуфиналите и за втора поредна година ще играе в спора за трофея, който спечели през 2023 г. Освен това поставената под номер 2 в схемата Сабаленка взе реванш от Гоф за поражението си във финала на US Open през септември миналата година.

От началото на турнира Сабаленка все още няма загубен сет, но днес за пръв път загуби повече от четири гейма в рамките на един сет.

Въпреки че направи повече непредизвикани грешки и по-малко асове, белорускинята записа много по-голям брой печеливши удари спрямо Гоф - 33 срещу 22. Американката обаче направи и осем двойни грешки срещу само две на Сабаленка.

На финала в събота Сабаленка ще срещне поставената под №12 в схемата китайка Цинвън Чжън, която надигра с 6:4, 6:4 украинската квалификантка Даяна Ястремска след час и 37 минути игра. 

За Чжън това е първи финал на турнир от Големия шлем, като тя стигна до него без да срещне нито една противничка от топ 50 на световната ранглиста по пътя си от първия кръг до полуфинала.

В днешния двубой срещу намиращата се на 93-то място в света Ястремска Чжън имаше известни трудности само до средата на първия сет, но после бе господарката в мача.

С класирането си за финала Цинвън Чжън си осигури прогрес поне до седмото място в световната ранглиста от понеделник, докато Даяна Ястремска ще направи скок до номер 29.

Досега Цинвън Чжън и Арина Сабаленка са играли веднъж помежду си. Това стана на четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ през миналата година, когато белорускинята се наложи с 6:1, 6:4.