0

Н ационалният отбор на сабя остана на 3 точки от бронза на Световната купа в Лима (Перу). На старта Йоана Илиева, Олга Храмова, Калина Атанасова и Емма Нейкова взеха реванш от Япония за загубата на световното в Милано през юли.

„След няколко обрата поведохме с 40:37 и последния бой аз играх с актуалната световна шампионка и завършихме 45:40. В следващата среща с Мексико поведохме от самото начало и спечелихме с 45:33, а в полуфинала с Италия отново имаше обрати. Преди последния мач изоставахме 33:40. Аз излязох последна и наваксах доста, но не успяхме да обърнем и паднахме 42:45“, разказа специално за „Телеграф“ 22-годишната Йоана.

Относно боя за бронза тя добави: „Играхме срещу отборните световни шампиони Унгария. Водехме ги почти през цялата среща, но за съжаление последните две срещи ни обърнаха до 45:42. Целият отбор се би със сърце и душа, но аз оставих много емоции в боя за бронза. Това беше най-голямата ми грешка и сега се чувствам тъжна. Хубавото е, че знам над какво да работя и нямам търпение за следващото състезание”.

В индивидуалната надпревара деветата в света Илиева се класира 34-а, Храмова е 31-а, а Атанасова – 64-а от 149 участнички. От 3 март съставът ни, който се бори за олимпийска квота, ще играе в Атина.

Данаил Полишев пък донесе бронзов медал от турнира на рапира кадети, който се проведе в София и е валиден за Европейската купа. Фехтовачът от клуб Пловдив БГ игра изключително силно и си подели третото място в надпреварата с Арон Бодор (Унг), като за място във финала Полишев изпусна с 14:15 пред Томас Просел Агуинага от Еквадор.

В турнира участваха 84 рапиристи от 22 държави, сред които 15 българи. Сред най-добрите 64 освен Полишев се класираха още Велислав Великов (42-и), Диан Николов (50-и), Димитър Панайотов (53-и), Теодор Тодоров (55-и) и Атанас Гюров (58-и). Отборно Полишев, Панайотов, Гюров и Теодор Тодоров са осми, а кадетките ни Виктория Пастърмаджиева, Габриела Топалова, Евангелина Велчева и Дея Велева са 9-и от 18 тима. Индивидуално най-напред от нашите сред 87 състезателки са Пастърмаджиева - 14-а, Велчева – 21-а и Велева – 51-а.