0

О тборът на Сакраменто Кингс се сдоби с правата на българския баскетболен национал Александър Везенков, съобщава в Туитър Адриан Войнаровски от ESPN. Това се случи посредством размяна с Кливланд Кавалиърс броени часове преди драфта в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА), съобщава БТА.

Везенков бе избран под номер 57 в драфта на НБА през 2017 от отбора на Бруклин Нетс. Правата на българина се озоваха в Кливланд на 14 януари 2021, като той бе част от мегасделката за звездата Джеймс Хардън, в която участваха четири отбора. Близо година и половина по-късно Сакраменто се разделя с 49-ия избор в драфта през 2022, за да притежава правата на 26-годишния играч.

Според други източници в сделката има и 1,75 милиона долара от Кливланд към Сакраменто.

Везенков има договор с Олимпиакос до 2024-а, но в него има клауза за НБА, ако отборът, който държи правата, го поиска. Българската баскетболна звезда изигра най-добрия сезон в кариерата си до този момент, като с екипа на Олимпиакос спечели титла и Купа на Гърция. Той попадна и в Идеалната петица на Евролигата, като стана MVP на няколко пъти през сезона.