0

Н ургюл Салимова спечели и втората си партия от третия кръг и се класира сред най-добрите 16 на Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в столицата на Азербайджан - Баку.

20-годишната българка, която има званието международен майстор, победи с белите фигури на 47-ия ход Мери Ан Гомес (Индия), за да постигне втори успех срещу нея.

Така Салимова ще играе на осминафиналите срещу Медина Варда Аулия (Индонезия). Двубоят ще бъде в две класически партии на 9 и 10 август и евентуален тайбрек на 11 август.

При мъжете Иван Чепаринов ще играе тайбрек в третия кръг срещу полския гросмайстор Ян-Кжищоф Дуда, който спечели последното издание на Световната купа през 2021 година. Резултатът е 1:1, след като двамата направиха второ реми днес. Полякът имаше предимството на белите фигури, но не успя да победи 36-годишния българин. Крайният победител в двубоя ще срещне на 1/16-финалите Парам Магсудлу (Иран) или Александър Донченко (Германия).

В Баку при мъжете участват 206 шахматисти от цял свят, които ще си разпределят награден фонд от 1 834 000 щатски долара. При жените участничките са 103 и ще си поделят 676 250 долара, пише БТА.