0

С траховитите юмруци на Даниел Дюбоа, които удариха Антъни Джошуа, носят белезите от детството, в което са били безмилостно тренирани за боксова звезда.

27-годишният жител на Южен Лондон изуми стадион „Уембли“ в събота вечер, когато нокаутира любимеца на публиката в петия рунд, за да запази титлата си на IBF в тежка категория. След като победи двукратния световен шампион Джошуа (34), Даниел погледна към баща си Дейв, който го беше оформил като крал на ринга с тежък тренировъчен график.

Дисциплина

От крехката 5-годишна възраст Даниел, чийто прякор е Динамита, е трениран у дома да бъде боксьор. И в тийнейджърските му години режимът е включвал от три до пет часа изтощителни преси всеки ден без храна или вода. Прекарването на толкова много време с ръце на пода ги оставя трайно белязани. Бащата, 63-годишният бивш уличен търговец Дейв, чието рождено име е Стан, е въздействал силно на сина си по пътя към боксовата слава.

„Не му давах храна или вода, докато не свърши. Ето защо той е толкова могъщ. Просто исках да подсиля ума му, защото боксът е труден спорт“, споделя Дюбоа-старши.

Преди битката с Джошуа настоящият треньор на Даниел - Дон Чарлз, разказа как младият шампион инвестира всичко в своя спорт.

„Той е много дисциплиниран извън бокса. Никога няма да прочетете за това, че Даниел Дюбоа ходи в нощни клубове, предизвиква скандали, пие, пуши, нищо от това. Той се храни добре. Баща му приготвя всичките му ястия. Всички са домашно сготвени. Родителят е много, много строг с него. Винаги е бил с всичките си деца, не само с Даниел, и това дава резултат”.

Семейство

Даниел, който все още живее с татко си, не пие и не купонясва и според сведенията има малко време за приятелки поради решимостта си да бъде боксова икона.

Мобилният му телефон няма интернет, след като е бил предупреждаван да изключва телефона си като дете. Но той не е единственият Дюбоа, когото бащата на 11 деца Дейв е изваял за успех в бокса. Дъщеря му Каролайн (23) се смята за една от най-добрите боксьорки в света, докато двама от другите му синове – Принс (20) и Соломон (12), също се стремят към слава на ринга. Дейв караше Каролайн и Даниел да правят обиколки около имението им в Дептфорд, Южен Лондон, през ден, за да поддържат форма. Веднъж дори дойдоха полицаи, опасявайки се, че младежите са насила принудени да го направят от баща им. И двете деца са учени от Дейв вкъщи, който за кратко е включил Каролайн в масово образование, след като е бил предупреден, че социалните служби може да го посетят.

Битки

Но никой от братята и сестрите на Даниел все още не е постигнал това, което той направи през уикенда. Повечето от рекордната публика от 96 000 души на „Уембли“ бяха там, за да аплодират Антъни Джошуа. Малцина специалисти даваха на Даниел голям шанс да победи съперника си, спечелил златен олимпийски медал. Преди това Дюбоа беше загубил от британеца Джо Джойс и украинеца Александър Усик при противоречиви обстоятелства в големи двубои. През 2020 г. той беше обявен за „страхливец“ от колегата си в тежка категория Дилиън Уайт, защото даде сигнал, че не може повече да продължи битката си за европейската титла срещу Джойс. По-късно беше разкрито, че очната кухина на Даниел е била счупена и той не вижда.

След това, през август 2023 г., Усик падна на земята в петия рунд на двубоя им за световната титла в тежка категория. Но реферът реши, че Даниел е нанесъл непозволен „нисък удар“. Украинецът спечели, като британският боксьор падна на коляно в един момент, неспособен да понася повече ударите.

Дюбоа не издържа срещу Усик, но сега се надява на реванш.

 Дюбоа не издържа срещу Усик, но сега се надява на реванш.
Getty Images

Оттогава Даниел се завърна по-силен от всякога. Той стана временен шампион на Международната боксова федерация (IBF) в тежка категория през юни, като победи хърватина Филип Хъргович. Решението на Усик да продължи с реванш срещу Тайсън Фюри, вместо да се изправи отново срещу Даниел, означаваше, че поясът беше предаден на Дюбоа.

Видение

След това Даниел разкри, че баща му е казал: „Ще станеш световен шампион“. Самият Дейв разказва, че е видял в бъдещето как синът му взима една от най-големите корони в бокса.

„Имах много видения, когато бях млад, и винаги ги следвах. Имах видение, в което се казва, че трябва да имам деца и да ги насоча към бокса, така че го направих. Сякаш бях благословен от Бог. Всичко, до което се докоснех, се превръщаше в злато“.

Дейв, който е самотен родител, продава плакати на сергии на пазара в Лондон. Увлечението му по бокса се отрази върху Даниел, който е най-големият син от бившата му втора съпруга.

„Баща ми ми разказваше истории за световните шампиони в тежка категория. Един ден той пусна видео на Ленъкс Луис срещу Франк Бруно. Тази битка беше моментът, в който разбрах, че искам да бъда световен шампион“, разкрива Динамита.

Дейв започва да води сина си в боксовата зала от осемгодишна възраст, като смята, че по този начин го е предпазил от неприятности.

„Не видях много от улицата, защото от около 8-годишна възраст татко ме държеше на боксовия ринг. Обучението, на което ме подложи, стана невероятно трудно. Но баща ми знаеше каква може да бъде наградата. Нито веднъж не помислих да си тръгна. Посветих се напълно”, добавя Дюбоа-младши.

Талант

Като млад спортист той се е пробвал в спринта и плуването, но било ясно, че талантът му е най-подходящ за нанасяне на удари. Тренирал е в реномираните боксови клубове в Източен Лондон. Но по всичко личи, че баща му често се е карал с треньорския щаб там. Даниел веднъж каза: „Сменяхме залите толкова често, защото изглежда, че треньорите не се разбираха с баща ми. Той знаеше каква може да бъде наградата. Нито веднъж не помислих да си тръгна“.

В началото бъдещият световен шампион спечели няколко титли за ученици и се присъедини към екипа на националния отбор в Шефилд с намерението да представлява страната си на Олимпийските игри през 2020 г. в Токио. Но Дейв го убеждава да стане професионалист, вместо да продължи като аматьор в олимпийската конфигурация. Говори се, че по време на спаринг в Шефилд на 17 години той нокаутира Ей Джей, история, която Даниел няма да потвърди. През 2017-а той подписа с промоутъра Франк Уорън и нокаутира първия си опонент в професионална битка, Маркъс „Пещерния човек“ Кели, за 35 секунди. От този момент нататък той печелеше битка след битка, използвайки бързите си удари, за да праща съперниците си на пода.

Смирен

До миналия уикенд обаче той не беше известно име - и това е, защото той далеч не е типичният нахакан боксьор. Той не се хвали с победите си и не танцува около ринга. Дори когато победи Джошуа, той стоеше смирено на ринга, когато настана хаос. Преди Чарлз той е трениран от Мартин Бауърс и Шейн Макгуигън. Шейн, който е син на ирландската боксова легенда Бари, тренираше и Каролайн. Семеен разрив обаче доведе това, че Каролайн, която е златен медалист с отбора на Великобритания на Младежките олимпийски игри през 2018 г., вече не е в семейството на Дюбоа. Вместо това тя се обучава от Шейн и се е преместила от семейния им дом в Хартфордшир. Не е ясно какво стои зад различията. Междувременно Даниел не съжалява за това, че се придържа към дисциплиниращия подход на баща си – оттегля се от света, за да тренира за двубоя си с Джошуа.

„Беше като затвор, просто преследвах своите цели. Ще изпитам цялото удоволствие по-късно. Има много време за това”, казва в типичния си стил боксьорът, наричан понякога Triple D (тройното Д – б.а.) заради Даниел „Динамита“ Дюбоа.

Grant Rollings, The Sun

 

Два варианта за следващ съперник

Даниел Дюбоа се намира на върха на славата си и се оглежда за следващо предизвикателство.

27-годишният британец, който е с баланс 22 победи (21 с нокаут) и 2 загуби на професионалния ринг, сега се надява да си осигури многомилионна битка. От двубоя с Джошуа той спечели 3,5 млн. паунда, които вероятно ще нараснат до около 10 млн. след отчитането на парите за PPV (платените телевизионни излъчвания – б.а.). За сравнение Ей Джей прибра 6 млн. паунда гарантирани, които могат да достигнат до близо 25 млн.

Вариантите за двубои пред Дюбоа са все реванши – с Джошуа, когото победи, или с Усик, от когото загуби. Според медиите на Острова Динамита се вълнува от това кой ще предложи по-големия чек.

„Аз съм гладиатор. Аз съм воин до самия край. Искам да стигна до най-високото ниво на тази игра и да разгърна пълния си потенциал“, заяви Дюбоа след победата над Джошуа.