0

Я понският бейзболист Шохей Охтани би всички суперзвезди в САЩ с подписване на рекордeн договор в американския, а и в световния спорт, съобщава „Ас“.

Виртуозът на бейзболната бухалка, 29-годишен, еднакво силен и като питчър, и като батър, ще си гарантира 700 милиона долара за 10 години с новия си отбор Лос Анджелис Доджърс, което прави по 191 780 долара на ден.

Това стана след няколко седмици напрегнато очакване на избора на Охтани.

И днес той сам обяви в социалните медии къде е избрал да продължи кариерата си следващия сезон в MLB.

В Instagram японецът се извини за забавянето. Новият му отбор веднага бе посочен като новият фаворит за спечелването на бейзболните Световни серии догодина.

„На всички фенове и всички от света на бейзбола се извинявам, че отне толкова време, за да взема решение. Реших да избера Доджърс за следващия си отбор“, каза Охтани, който по-късно благодари на досегашния си тим Лос Анджелис Ейнджълс.

Според известния бейзболен експерт на ESPN Джеф Пасан и при липсата на официални данни договорът на Охтани е за 10 години и на обща стойност 700 милиона долара, което го превръща в най-големия гарантиран контракт в историята на американския спорт.

На всичко отгоре в момента, в който се превръща в спортиста с най-скъп договор в света, Охтани така и не може още да размаха бухалката на терена, защото контузия го извади от играта този сезон и той още се възстановява от операцията на разкъсаната колатерална връзка на лакътя. Според някои медии възстановяването му ще продължи през цялата 2024 г., но Доджърс са уверени, че той ще може да хвърля топката следващия сезон.

Японецът редовно изстрелва топката с над 160 км/ч, със сигурност ще е в състояние да работи с бухалката догодина, когато ще облече екипа на Доджърс. Считан е за съвършения бейзболист, защото съчетава със забележителна лекота и уменията на батър, и на питчър, нещо с което е известен досега само митичният Бейб Рут от създаването на MLB през 1903 г.

Японецът, още първия си сезон в лигата през 2018 г. с Ейнджълс взе наградата за най-добър новобранец, след това два пъти печели и MVP.

Най-големият договор по общ обем досега в MLB беше този на бивш негов съотборник от Ангелите през 2019 г.: Майк Траут с 426,5 милиона долара за 12 години.

Тези резултати на терена са пример за причините, поради които пазарът на Мейджър Лийг Бейзбол бе практически парализиран в очакване на решението на Охтани за новия му клуб.

Той е с огромна преднина безспорното лице на бейзбола в Америка и на MLB, както и любимец и фаворит на феновете – в Северна Америка и в родната Япония, където бейзболът е крал.

Тази преданост на неговите последователи го държи сред играчите с най-много продадени фланелки и сред събиращите най-много гласове за Мача на звездите в MLB. 

Поради това договорът му с Доджърс е рекорден, тъй като е една от най-следваните търговски фигури не само в Мейджър Лийг Бейзбол, но и в професионалния спорт в Съединените щати, а оттам и в света.