0

К ара Гаучер е американска спортистка от хърватски произход. 44-годишната жена е дъщеря на хърватския имигрант Мирко Гръгаш, който се премества в САЩ, за да учи, и за съжаление загива в автомобилна катастрофа, когато Кара е само на 3 години. 

Гаучер се състезава в бягане на дълги разстояния, два пъти на олимпийски игри в Пекин и Лондон, спечели сребро на СП през 2007 г. в Осака на десет хиляди метра, което е най-големият й успех в кариерата. Тя спечели и бронз на Бостънския маратон и в Ню Йорк. Гаучер вече спря да се състезава, но тази година публикува автобиография „Най-дългото състезание: Вътре в тайния свят на злоупотреби, допинг и измами в елитния отбор на Nike's Running Team“, която разтърси света на леката атлетика.
Както подсказва самото заглавие, Кара отвори душата си и свидетелства за ужасите, с които се сблъска в кариерата си, докато работи с треньора Алберто Салазар. „Той ме разпитваше за секса“, разкрива с болка тя.

По време на полет за Португалия, където трябваше да се състезава в Лисабонския полумаратон, пияният Салазар я разпитваше за секс. След като пристигнаха в Лисабон, той се преструваше, че нищо не се е случило. Няколко дни по-късно Салазар я масажира и я подготви за състезанието. „Тогава, без никакви думи, предупреждение или обяснение, пръстът му влезе във влагалището ми. Мислех, че няма начин да ме докосва така, че е просто лош масажист, но бях наистина парализирана, не знаех какво да кажа или как да приема това, което ми се случва. Последният път, когато усетих пръста му да отива там, където не трябва, се почувствах толкова неудобно, че напуснах и никога не говорих за него“, пише тя в книгата си.

Но нещата не спират дотук. През 2011 г. Салазар отново атакува американо-хърватката. „Много вино пиеше тогава. Той говори за секс в гореща вана. В един момент нещата ескалираха. Той се премести да ме целуне и каза: „И двамата искаме това. Трябва да се целунем, никой няма да разбере“, пише още Кара Гаучер.

Тя го отблъсна, изтича до тоалетната и се заключи. Тя изчака Салазар да заспи. Това беше моментът, в който тя реши да прекрати договора си с Nike.
Гаучер разказала споменатите случки само на съпруга си Бен. Дълги години тя мълчеше за това, затова заедно с няколко спортистки реши да говори за всичко. Освен в сексуално насилие, Салазар беше обвинен и в допинг от своите спортисти, като им даваше хапчета за повишаване на тестостерона. През 2019 г. USADA го отстрани за четири години, а две години по-късно получи доживотна забрана да се занимава с лека атлетика.