0

С елекционерът на настоящия световен шампион по баскетбол за мъже Германия - Гордън Хърбърт, поздрави тима на България за победата с 67:62 в среща от европейските квалификации, играна в Ботевград.

"Първо, трябва да отдадем дължимото на България. Работиха много здраво, атмосферата в залата беше чудесна. Мисля, че защитата ни беше добра до третата част, когато Коди Милър-Макинтайър сякаш пое нещата в свои ръце", заяви Хърбърт след поражението.

"Статистиката ни от 21 грешки и 9 асистенции говори много. Завършихме добре третата част, но имахме затруднения в четвъртата - направихме грешки, губехме топката. Не намерихме ритъм през второто полувреме, което даде самочувствие на домакините", каза още старши треньорът на германския състав.

"Не мисля, че България ни е изненадала. Знаехме, че тимът ще играе с голяма енергия като домакин. Защитата на българите беше много добра", добави Гордън Хърбърт.

Българският селекционер Росен Барчовски беше повече от радостен след успеха. Той призна, че не е виждал националния тим да играе така.

"След първите няколко минути играхме изключително, не съм виждал българския тим да играе така. Посвещавам победата на публиката, защото в България не се случва често такава атмосфера. Тези хора толкова чистосърдечно подкрепят отбора", заяви Барчовски.

"Не знам доколко реалистично е било да вярваме, но много искахме. Лично аз съм длъжен да вярвам винаги, срещу когото и да играем. Започнахме припряно в нападение, то си личеше, но беше рано, това не ме притесняваше. След това играхме със страхотен характер, умно и търпеливо в нападение и със страшна защита. Надиграхме един отбор, който преди три дни победи Черна гора с голяма разлика", продължи Барчовски след успеха в "Арена Ботевград".

"Имахме и проблеми. Благодарност на Коди Милър-Макинтайър и Павлин Иванов, които сами пожелаха да играят. Това е една малка победа, когато контузени и болни състезатели сами пожелаят да играят за национален отбор. Павлин по време на мача повече не можеше. Успяхме с голяма ротация и такъв бе планът за мача. Хубава атмосфера и сега можем малко да се порадваме", добави старши треньорът Барчовски и каза още:

"Не мога още да изживея победата. Поприказвахме си сериозно след първия мач още там, вчера гледахме и видео. Не скрих никакви критики след срещата с Швеция, не ме беше страх даже и да се поскараме. Ние функционираме от край време така - след някой да кажем слаб мач, следва добър. Ще ми се да видя два поредни силни мача от нашия тим. При нас го има това - първо трябва да сгрешим, за да се поправим. Би ми се искало да не са толкова инфарктни мачовете, но победите са много сладки."

Селекционерът Росен Барчовски коментира още, че в българския лагер ще помислят дали да няма събиране на тима през лятото, защото следващите мачове от европейските квалификации ще се играят чак през ноември.