0

Р оденият в София Даниел Маринов спечели титлата в многобоя на шампионата на Русия по спортна гимнастика за мъже, който се провежда в Казан.

18-годишният Маринов събра 169.83 точки и победи олимпийския шампион от Токио 2020 в отборната надпревара Никита Нагорний, който остана втори с 166.196 точки. Трети се нареди Сергей Найдин със 164.696 точки.

Даниел Маринов, който има руско и българско гражданство, заяви пред ТАСС, че възнамерява да се състезава само за националния отбор на Русия. Той участва в състезанията при мъжете вече втора година и няма опит в международни турнири за юноши и мъже. На национални състезания гимнастикът представя Татарстан, където се премества преди 11 години от България след развода на майка му.

"Досега не съм получавал предложение да играя за България. Може би защото по принцип не искам и не смятам да го правя за други страни. Обичам да играя за Русия и искам да го направя в бъдеще. Силно се надявам да бъдем допуснати до международни състезания, всеки ден чакаме това. Младите момчета също трябва да се оставят да се докажат. Аз, Сергей Найдин, също искаме да се пробваме на международната арена, където никога не сме били", каза Маринов пред руската агенция.

След резултатите от миналия сезон Маринов за първи път е част от основния отбор на Русия. На Спартакиадата в Казан той зае трето място в индивидуалния многобой, стана първи на висилка, втори на земна гимнастика и трети на прескок. Състезателят от Татарстан също има златен и бронзов медал на първенството на Русия от 2022 година. На Купата на Русия в Калуга през юли той стана първи на успоредка, втори в многобоя и на прескок, трети на земя и на кон с гривни.