0

Б ългарските шахматистки са съвсем близо до титлата на Европейското отборно първенство по шахмат за жени, което се провежда в Будва. Нашите момичета излизат в решаваща битка срещу Грузия днес от 16.00 часа българско време.

Вчера България победи Полша с 2,5:1,5 в предпоследния си мач и води в класирането с 14 мач-точки. По този начин България има точка преднина на върха в класирането пред тима на Азербайджан, срещу който родните състезателки имат и предимство в преките двубои, като спечелиха мача си с 2,5:1,5. С 12 мач-точки трети е тимът на Франция.

Грузия пък е на 6-о място с актив от 10 мач-точки, колкото имат още 6 отбора.

Това означава, че и реми срещу Грузия в последния мач днес ще донесе златните медали на българките.

Дори и при загуба нашият отбор ще си тръгне с медал от Черна гора.

Грузия бе поставен под номер 1 в схемата на шампионата на Стария континент и въобще не е за подценяване. 4 от 5-те им състезателки са с по-предна ЕЛО от нашите, като заемат втора, трета, шеста и десета позиция според коефициента си на ФИДЕ. Най-напред от българките е Антоанета Стефанова – 14-а с ЕЛО 2417. Нургюл Салимова е 16-а с 2412.

Грузия е отборен световен шампион от Ченду, Китай 2015 г., където играещата на първа дъска и сега Бела Хотенашвили печели златото и индивидуално на своята позиция. 

На същото първенство Нино Бациашвили пък печели бронз на четвърта дъска. През 2022 година на шахматната олимпиада в Ченай, Индия тя стига до златото на втора дъска.

Най-добре на отборното европейско в Будва обаче се представя 29-годишната Мери Арабидзе, която е спечелила 5 от 8-те си партии на трета дъска и има в актива си 6 точки. Лидерката Хотенашвили има едва 1,5 т. от 6 партии, а Бациашвили е с 3,5 т. От 7.

Ако България спечели отборната европейска титла, това ще бъде първото подобно отличие в историята на българския шахмат.