0

Н а 20 август 2021 г. Сесил Каратанчева роди първородния си син, не е хващала ракета от януари 2020 г., но все още не е казала край. „Най-хубавата роля е тази на майка. Щастлива и спокойна съм в момента. Пожелавам на всички да изпитат тази емоция. Приоритетите вече са различни, пренареждат се. Носиш отговорност и за друг, който трябва да възпиташ“, споделя пред „Мач Телеграф“ бившата първа ракета на България и шампионка на „Ролан Гарос“ за девойки.

„Последният ми официален мач бе на „Уимбълдън“ през 2019 г., но с една приятелка играехме от време на време след това. За последно хванах ракета през януари 2020, но още не мисля за отказване. Физически съм в отлична форма, не напълнях много по време на бремеността, хранех се добре, ходих много пеш. Възрастта в тениса се вдига, нищо не се знае... Като бях по-малка гледах с изумление 30-годишните на корта и се питах: „Боже, защо тези жени още играят?“, казва Сесил, родена на 8 август 1989 г.

Хранителният й режим включва основно протеини, яйца от пъдпъдък, риба, пиле, пуешко, семена от чия и зеленчуци. На ден, ако има възможност прави до 13 000 крачки, което я държи винаги в тонус.

През март миналата година Сесил анонсира създаването на своя Академия, която вече е факт. Royal Sports and Event Center се намира в центъра на София, до старата зала „Чавдар“. „Получих предложение да менажирам тениса в комплекса. Това беше като мечта за мен. Локацията е идеална, всичко е обновено и реконструирано. Не е строено наново, не е нарушена инфраструктурата. Никой не е вечен на този свят и искам да предам моя опит. Да, отнема време и енергия, но мисля, че сме на прав път. Има 6 клей корта, 4 от които покриваме зимата с балон. Около 20 деца вече тренират при нас, някои от тях вече участват и в турнири“, разказва ни Каратанчева, която без съмнение има на какво да научи тепърва прохождащите играчи в спорта. Зад гърба си тя има 9 титли на ниво ITF, а през 2005 г. достига до Топ 40 на света. Две от сестрите й – на 14 и 18 г., тренират усилено тенис, проправяйки си път към елита. „Казвам им да са винаги положително настроени, да не се разочароват. Хубавото на тениса, е че всяка седмица има нов турнир. Падаш, ставаш, учиш се ден след ден... Младото поколение днес е различно. По-малко сякаш се държи на дисциплината. Ние нямахме телефони, технологии. Ако искаш малко да се разсееш, слизаш пред блока или оцветяваш книжки у дома. Докато сега изкушенията са много, много повече...“

Прочетете всичко, което каза Сесил Каратанчева специално за "Мач Телеграф" в днешния брой