0

Д вукратните европейски шампионки Габриела Стоева и Стефани Стоева спечелиха титлата на двойки жени на турнира по бадминтон от сериите "World Tour Super 300" в Базел (Швейцария) с награден фонд 180 хиляди долара.
На финала българките, които бяха поставени под номер 3 в схемата, победиха германките Линда Ефлер и Изабел Лохау с 21:14, 21:12 за 41 минути.

Стоеви играха за четвърти път на финал в Базел след 2017, 2018 и 2021 година, но днес спечелиха първата си титла.

„Чувстваме се невероятно, че спечелихме първата си титла от World Tour Super 300, споделиха пред „Телеграф“ най-добрите ни бадминтонистки след дълго чакания триумф в Базел. - Най-накрая го направихме. Три пъти губим на финала тук и очевидно четвъртият ни беше на късмет. Започнахме уверено годината с чисто нов екип. Благодарни сме на новия ни треньор Константин Добрев и на физиотерапевта ни Янислав Петков за доверието и че се съгласиха да започнат работа с нас“, заяви Стефи.

За двукратните европейски шампионки това бе втори финал за 2022-ра, след като направиха шеметно представяне на турнир от същата категория в Мюлхайм (Гер), където изпуснаха с 16:21, 30:29, 19:21 Цинчън Чън и Ифан Цзя от Китай, водачки в ранглистата и световни шампионки. 

Българките ще са поставени под номер 1 в схемата на двойки жени на турнира от сериите "BWF Tour Super 100" в Орлеан (Франция) с награден фонд 90 хиляди долара. Първите съпернички на сестрите са представителките на Индия Рутапарна Панда и Светапарна Панда, които също са сестри.

На турнира в Орлеан са заявени още четирима български състезатели.  Даниел Николов започва в основната схема при мъжете срещу германеца Макс Вайскирхен. Мария Мицова е поставена под номер 1 в схемата на квалификациите при жените.

В пресявките във Франция ще играят още Иван Русев на сингъл мъже и Гергана Павлова на двойки жени.