0

Д вама от най-силните състезатели по планинско бягане ще атакуват поставените от тях 11-годишни рекорди за скоростно изкачване на Витоша в неделя. 

Шабан Мустафа и Милка Михайлова ще се опитат да преминат разстоянието от центъра на София до Черни връх за по-малко от 1.36:45 час и 1.54:30 часа съответно при мъжете и жените. Това ще стане по време на големия спортен празник, организиран за седма поредна година от Фондация "София - Европейска столица на спорта", Български туристически съюз, Природен парк "Витоша" и Сдружение "Маратон". 

sofia2018.bg

Точно в 9.00 часа преди Моста на влюбените ще бъде даден старт на традиционното планинско бягане "Витоша Рън - от НДК до Черни връх". По същото време ще потеглят няколко туристически похода към Черни връх: първи лъч: хижа Алеко - Черни връх, втори лъч: Златни мостове - Черни връх, трети лъч: село Железница - Черни връх по маршрута, по който Алеко и доктор Тантилов за първи път изкачват витошкия първенец.

sofia2018.bg

Тържествата по отбелязването на 127-ата годишнина на туристическото движение в България започват още утре, петък, 26 август в 17.00 часа с поднасяне цветя на морената пред Народния театър "Иван Вазов", откъдето през 1895 г. Алеко Константинов е повел 300 души към Черни връх.

Кулминацията ще бъде в неделя на върха, където ще се състои Национален туристически събор. В него ще участват представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Там около 10.30 ч. се очаква финалът на най-бързите в планинското бягане НДК - Черни връх. В 11.45 часа е награждаването на призьорите, след което ще бъдат поднесени цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх. 

За доброто настроение ще се погрижи лауреатът на много певчески конкурси Александър Александров - Алекс, в програмата са предвидени планинарски и народни песни и танци в изпълнение на хорове и ансамбли от цялата страна. На хижа "Алеко" пък ще гостува Столична библиотека със собствен щанд и интересни инициативи.

sofia2018.bg

За отбелязване на празника Сдружение "Маратон" организира за 16-а поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата Five mountains - състезателното изкачване "Витоша Рън" от центъра на град София до Черни връх (2290 м). За надпреварата по 18-километровия маршрут от НДК до Черни връх със 1734 м сумарна положителна денивелация до този момент са се записали над 230 участници.

Трасето е прочистено и подготвено за тези, които искат да го опитат предварително, то е предизвикателство както за любителите на бягането в планината, така и за професионалните планински бегачи. Контролното време от 5 часа позволява на спортисти и любители с различна подготовка да изпитат физическите си и морални сили. 

Освен рекордьорите Шабан Мустафа и Милка Михайлова, на старт се очакват и миналогодишните шампиони Александър Спасов и Мария Николова, която ще се стреми към третата си поредна победа в общо третото си участие досега. Очевидци са забелязали Спасов миналата седмица да тренира по трасето, а се очаква Кирил Николов-Дизела също да се появи на старта в последния момент.

sofia2018.bg

Като рекордьор Шабан Мустафа ще стартира с номер 1. Той е в отлична форма, която му позволи да бъде сред призьорите в няколко много престижни планински супермаратона в Швейцария това лято. Времето също предполага рекорди, тъй като прогнозите са за ясно и тихо време в планината поне до късния следобед в неделя. В името на рекорда за 16-ти пореден път дистанцията ще пробяга ветеранът и победител от първото състезание през 2007 година Бойко Златанов.

Настоящият скоростен рекорд за изкачване на Витоша при мъжете от 1:36.45 часа беше поставен през 2011 година от Шабан Мустафа, а рекордът при жените от 1:54.30 е регистриран от Милка Михайлова също през 2011-а. Трасето ще бъде маркирано в събота и почистено след състезанието.

За четвърта поредна година най-бързите ще могат да се следят онлайн чрез GPS-система по пътя им към върха, която ще се активира в сайта https://marathon.bg/vitosha-run-2022/. Там са публикувани карта на трасето, начините и сроковете за заявките, които могат да се направят и непосредствено преди старта. Всеки участник ще получи ваучер на стойност 15 лева за Лефтеровата къща в Родопите с възможност да комбинира с бягане и колоездене високо в планината.

sofia2018.bg

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път на състезателите, които се нуждаят от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието. И в тази връзка, напомняме на всички участници в надпреварата и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника - нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си.