0

Р уският гросмайстор Ян Непомнящи отстъпи от световния шампион Магнус Карлсен за втора поредна партия в шампионския мач за шахматната корона. Норвежецът матира с черните претендента на 39-ия ход и вече води в резултата с 6:3 след 9 партии и 3 победи в Дубай. Десетата партия е на 8 декември. 

Непомнящи загуби осмата си партия заради грешка, която шахматните експерти считат за фрапантна за нивото на финал за титлата, и която самият Карлсен нарече "абсурдна" на няколко пъти след края на двубоя. И тази партия премина по същия неблагоприятен за претендента сценарий. На 27-ия ход руснакът направи гаф, който рядко се среща на най-високо ниво, като блокира сам офицера си. На Карлсен бе достатъчно само да напредне с пешката и да вземе фигурата.

Поразеният от грешката си Непомнящи се прибра в стаята си, където остана цели 18 минути. През това време Карлсен търпеливо го чакаше на стола си със скръстени ръце. От този момент партията нямаше как да завърши по друг начин, освен с победа на черните – както и стана след 12 хода.

Полският гросмайстор Гаевски обобщи настроението на всички в Twitter: „Не мисля, че има шахматист, който в този момент да не съжалява Ян“.

Мач за световната титла по шахмат между Карлсен и Непомнящи
шахмат шахмат шахмат
9
 

Световен шампион е този, който събере пръв 7,5 точки.