0

С лед две години пауза шампионът по акробатика от младежките олимпийски игри през 2018 година Панайот Димитров отново се завръща в спорта, но този път във вида мъжка двойка.

Димитров спечели две титли в смесена двойка с Мариела Костадинова на Игрите в Буенос Айрес.

Партньор на Панайот Димитров ще бъде европейският шампион и бронзов медалист от световно първенство във възрастта 12-18 години Георги Стоянов. Той стъпи на европейския връх на шампионата в Пезаро през 2021 година заедно с Владимир Коточев. Двамата са носители на бронзов медал от първенството на планетата в Баку тази година. 

Новата двойка Димитров - Стоянов е сред поканените да участва в лагера, организиран за Европейската федерация в комплекс Камчия.

„Този вид двойка се очертава като изключително перспективен за европейското първенство, на което сме домакини догодина. Ще разчитаме на тях при мъжете да спечелят титли за България. След прекъсване от две години Панайот изрази желание да се върне, тъй като акробатиката му липсва. Георги пък остана без партньор, след като по медицински причини Влади прекрати спортна дейност.

Двамата се състезават за КСА Бургас с личен треньор Камелия Борисова. За два месеца тренировки те постигнаха много добри резултати. Двамата са с прекрасни качества. Това беше най-добрият вариант да имаме един перспективен вид за нашето домакинство“, коментира пред БНР генералният секретар на Българската централа по акробатика Недко Костадинов. 

Освен новосформирания вид Панайот Димитров и Георги Стоянов на кампа в Камчия от българска страна са поканени смесената двойка Елена Босилкова и Жулиен Шайков, състезатели на Балкан (Ботевград) и Сливен с треньор Гергана Денева, както и смесената двойка на Локомотив (Русе) и ЦСКА с треньор Даниела Велчева. 

В лагера, организиран от Европейската федерация по акробатика, участват над 140 състезатели от цяла Европа. 

„Успоредно организираме и т.нар. работна група, която е изцяло за подготовка на треньори. Поканени са едни от най-големите специалисти, те ще участват в различни семинари и тренировки. Работата е на изключително високо ниво. Елитът на акробатиката е тук за шеста поредна година“, допълни Костадинов.