0

О чакваше се Сиприен Саразен от Франция да се изяви отново на Супер-Г в мъглата на Гармиш-Партенкирхен, но вместо него светът видя триумфа на друг и то непознат французин – Нилс Алегр. 

30-годишният скиор досега не беше стъпвал дори на подиума, а днес се разплака от радост след първата си победа в своята кариера.

Нилс Алегр, който от началото на сезона е много постоянен (6 пъти в топ 10) тръгна 18-ти в Гармиш, плъзна се перфектно и изпревари всички, за да стане шестият френски скиор, спечелил Супер-Г за Световната купа.

След него се наредиха италианецът Гулиелмо Боска и швейцарецът Лоик Меяр. 

Водачът в класирането за големия кристален глобус Марко Одермат завърши четвърти. Рядкост за швейцареца, който не е слизал от подиума от март 2022 г. Сиприен Саразен също направи твърде много грешки и завърши 11-и. 

Нилс Алегр, който участва в Световната купа от 2017 г., влезе и в топ 10 в генералното класиране на Мондиала. 

„Това е огромно облекчение. Изпитах невероятни чувства. Екипировката ми беше най-добрата в света на този солен сняг и това ми даде повече увереност. 

Соленият сняг е бърз, но и се приближават малко до леда, и ако не сте балансирани, падате. Обичам тези снегове. 

Днес за мен това е отплата за 20 години труд, в които не се отказах. Аз съм на 30 години, със 101 старта за Световната купа, а когато си на дъното, винаги има кръг от хора, които са там, които те насърчават и тази победа е за всички тези хора, мисля за тях. 

Карането на ски никога не е лесно, слагате добри ски, трудно е - един ден сте на върха, на следващия ден може да сте на дъното, така че трябва да помните откъде идвате и да се наслаждавате на добрите дни“, сподели той пред френските медии, без да крие сълзите си.