0

Ф ерари е жив! Новият сезон във Формула 1 започна с двоен триумф на „черните кончета“. Пръв финала в Бахрейн пресечи Шарл Льоклер, а след него това направи и Карлос Сайнц.
На подиума се качи и Люис Хамилтън, въпреки трудна надпревара.

Стартът на сезон 2022 се оказа пълен провал за Ред Бул. В последните обиколки отпаднаха и двата болида на "биковете". Шампионът Макс Верстапен внезапно загуби скорост и се прибра в бокса, докато в последния тур Серхио Перес се завъртя. Определено в екипа на Ейдриън Нюи имат доста проблеми за решаване.

Победата е първа за Ферари от септември 2019 г., когато Скудерията взе двоен успех в Сингапур. Льоклер взе своя трети успех в най-престижната автомобилна надпревара след двата, които имаше именно през сезон 2019.

След първите спирания в бокса Верстапен остана зад Льоклер, но беше близо до него и успя да го изпревари. Световният шампион атакува успешно на спирането за първия завой, пилотът на Ферари остана в DRS-зоната му и на свой ред контраатакува в края на първи сектор.

Малко по-късно дойде нова атака на Верстапен, който обаче спря прекалено агресивно и блокира колелата си, което позволи на Льоклер да си върне позицията. Постепенно пилотът на Ферари отвори и разлика.

Люис Хамилтън имаше сериозни трудности като заложи на най-твърдите гуми, с които нямаше темпо. Определено Мерцедес взе максимума днес след слабата квалификация. Седемкратният световен №1 все пак спечели 12 точки, а преди старта вероятно не е мечтал за повече. Същото важи и за съотборника му Джордж Ръсел.

Битката за победата в челото стана още по-интересна и след вторите боксове. Лудия Макс отново влезе с обиколка по-рано, но беше инструктиран да не натиска след смяната на гуми и това позволи на Льоклер да се върне на пистата пред него.

В края "биковете" решиха да минат на стратегия с три спирания, като Верстапен се върна с използвани меки гуми. Ходът му беше покрит от Карлос Сайнц, а нидерландецът остана втори на 26 секунди зад Льоклер.

Само 11 обиколки преди финала болидът на Пиер Гасли се запали и това доведе до кола за сигурност. Верстапен се оплака неколкократно от управлението на автомобила си зад сейфти кара и твърдеше, че то става все по-тежко. От Ред Бул му повтаряха, че не виждат нищо притеснително и ситуацията е стабилна. При рестарта Льоклер избяга на Верстапен, който бе атакуван от Сайнц. Испанецът не успя да го изпревари, но се задържа на под секунда зад него. За два тура Шарл дръпна с 2 секунди напред.

Сайнц се залепи за Верстапен, който продължаваше да недоволства по радиото и малко по-късно отпадна. Перес също каза, че губи мощност. В крайна сметка мексиканецът се завъртя в последната обиколка и отиде в дъното на класирането.