0

Ц елият бюджет на баскетболната федерация за годината е приблизително колкото месечната заплата на звездата на Никола Миротич в Барселона, това сравнение направи в „Код Спорт“ бившият баскетболен национал Филип Виденов, сега изпълнителен директор на БФБ.

Виденов, който навън, освен в Реал Мадрид, е играл още в университетския отбор на Кентъки в САЩ, Хърватия, Франция, Турция, Италия, Полша, Русия и Иран, заяви: „Това е ясно, нито сме Испания, нито сме Барселона. Държавата ни в последно време, малко или много, е абдикирала от спорта, поне така изглежда. 

Не е някакъв приоритет, даже в повечето от политическите програми, които излязоха около изборите, думата "спорт" почти не се споменава“.

Според него е нужно „допълнително финансиране извън това, което идва от министерството“. „Там ще бъде главният фокус най-вероятно, защото всичко е чудесно, но без пари колкото и талантливи деца да имаме, няма как да се получи“, каза още той.

„Трябва да се инвестира в обучението на треньорите, които да са достатъчно отворени към цялото това нещо и да са обезпечени, доколкото се може, да се занимават по правилния начин", изтъкна Филип Виденов.

"Също голям проблем е, че масово като народ спортната култура вече е станала  на много, много ниско ниво. Много от децата, дори и при по-големите, не знаят правилата на спортовете, които винаги са били част от живота в България - футбол, волейбол, баскетбол", заяви с огорчение бившият национал.

Той коментира и представянето на националния тим на завършилото наскоро европейско първенство, като открои Александър Везенков и Дий Бост.

„Везенков стана изключително добър баскетболист. Нищо излишно няма в играта му вече. Много високо ниво и може да играе навсякъде, дори и в НБА. Не мисля, че ще му е проблем. Просто толкова много е напреднал. 

Дий Бост не беше в топ кондиция. Изигра два мача, единият от които беше невероятен. Според мен не беше в достатъчно добра форма, но ако можеше да изиграе така всичките мачове, със сигурност щяхме да продължим“, смята Виденов.

Той очаква оспорван сезон в Националната баскетболна лига, която стартира този уикенд. „Ще има конкуренция. Що-годе са равностойни първите три-четири отбора, сега и ЦСКА като нов отбор тази година с Росен Барчовски. 
Разбира се, Балкан, Рилски спортист, ЦСКА, от Левски винаги може да има някаква изненада, взеха и те чужденци, Пловдив са интересни, Плевен не трябва да се подценява, Бургас също, да не забравим някой. 
Интересни отбори и мисля, че може да стане хубав баскетбол. Надявам се да са еднакво добри, а не еднакво слаби. По принцип ще бъде интересно", завърши Филип Виденов.