0

Ч етирикратната носителка на Големия кристален глобус Микаела Шифрин (САЩ) спечели 77-а победа в кариерата си, след като беше най-бърза в супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарски курорт Санкт Мориц.

Шифрин стигна до успеха с 1:13 62 минути, побеждавайки с 12 стотни от секундата победителката в петъчното спускане Елена Куртони от Италия. Трета на 40 стотни остана Роман Мирадоли от Франция.

Шифрин, чиято любима дисциплина е слалом, в който тя има 49 победи, не се беше състезавала от първия скоростен уикенд в Лейк Луис, но участва във всички стартове в Санкт Мориц. Успехът й днес е пети в супергигантски слалом, трети за сезона и 77-и в кариерата й.

Американката е само на пет победи по-малко от сънародничката си Линдзи Вон, която е начело във вечната ранглиста при жените с 82, девет по-малко от рекорда за всички времена от 86 успеха на шведската легенда при мъжете Ингемар Стенмарк.

Италианката София Годжа, която счупи пръсти на ръката си по пътя към второто място в петък и се завърна, за да спечели съботното спускане, се класира пета днес, но призна, че "нощта е била много болезнена".

В класирането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом води Елена Куртони (Италия) със 120 точки, пред пред световната вицешампионка Корин Сутер от Швейцария със 116, а Шифрин и Рангхилд Мовинкел от Норвегия делят третата позиция с по 100 точки.

В генералното подреждане за Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените води Микаела Шифрин с 575 точки, пред Годжа с 470 и Уенди Холденер (Швейцария) с 376 точки.

Източник: БТА