0

А мериканката Микаела Шифрин постигна 78-а победа в кариерата си за Световната купа, доближавайки се на четири победи от рекорда на сънародничката си Линдзи Вон. 

Шифрин триумфира с огромна лекота в гигантския слалом в Земеринг (Австрия) с време 2:07,18 минути и регистрира поредна победа към големия Кристален глобус в алпийските дисциплини.

27-годишната скиорка от Вейл (щата Колорадо) беше абсолютен фаворит и преди старта. Тя направи преднина от 0,72 секунди пред словачката Петра Влъхова след първия манш и с 0,73 пред Теса Уoрли (САЩ). 

Във втория Шифрин заложи на сигурното каране и завърши с преднина от 0,13 пред словачката. Трета се нареди Марта Басино (Италия) с време 2:07,49 или изоставане от 0,31, пише БТА.

С днешния успех Шифрин увеличи преднината си в генералното класиране за Световната купа, като вече има 675 точки. Втора е София Годжа (Италия) с 470. На 3-ото място се изкачи Петра Влъхова. Словачката прибави 80 точки към общия си актив и вече има 420. Третото място за Басино днес й помогна пък да увеличи преднината си в подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината.

За Шифрин днешната победа в гигантския слалом е първа от 21-и декември 2021-а година, с която пък слага край на най-дългото чакане, което се е случвало в кариерата й. Линдзи Вон има 82 победи в Световната купа, докато шведската легенда Ингемар Стенмарк има 86. Въпросните двама скиори са единствените, които имат повече победи от Шифрин.

Състезаващата се за България италианка Луиза Бертани не успя да стигне до финала на първия манш в Земеринг (Австрия).

Бертани изпусна една от вратите в долната част на пистата и така не успя да стигне до финала на своя втори старт за България в Световната купа. 

Преди да отпадне тя се движеше с пасив от 4,66 секунди спрямо първото място на последната междинната контрола. Така дори и да беше финиширала, Луиза нямаше да намери място сред първите 30 и да се класира за втория манш днес.

Сезонът в Световната купа при дамите продължа утре с втория гигантски слалом в Земеринг, чиито маншове ще стартират съответно в 11.00 и 14.00 часа българско време. Австрийският курорт приема два гигантски слалома заради отложения такъв от Зьолден в началото на сезона, който бе наваксан днес.