0

Зьолден, 

Пламен Вълков, наш пратеник

Актуалната носителка на Световната купа в ските Лара Гут-Бехрами е големият фаворит за победата в първия старт за сезона в Зьолден днес. Дамите започват по традиция с гигантски слалом, като началото му е в 11 ч (бълг.вр), а вторият манш е от 14 ч. Евроспорт ще излъчва на живо.

Под №1 на старта днес ще е рекордьорката по победи за Световната купа (97) Микаела Шифрин (САЩ). Фаворит за победата обаче е Лара Гут, която ще започне с №4. Миниатюрната швейцарка, която е печелила всичко в ските е рекордьорка по успехи в Зьолден - 3 (2013, 2016 и 2023 г). Преди дни тя изкара настинка и дори се заговори, че може и да не кара на глетчера "Ретенбах" в събота, но на официалната среща с медиите на ФИС тя заяви, че е напълно готова за 18-ия си сезон в Световната купа. "Лично за мен фаворит за победата е Лара Гут, която знае как да побеждава в Зьолден, заяви най-добрият скиор и 3-кратен носител на Кристалният глобус Марко Одермат (Швейц). Шифрин завърши трета преди година в Зьолден, но е печелила тук през 2014 и 2021 г. Тя е амбицирана още до Нова година да закръгли на 100 победите си за Световната купа. Другите фаворитки за успеха днес са италианките Федерика Бриньоне (номер 5) и Марта Басино (номер 6). Здравата Алис Робинсън (Нова Зеландия) също ще има предимство, защото ще кара с номер 2. Тя също зае как се печели тук, защото го направи през 2019-та година. От домакините с най-преден номер е Щефани Брунер (9). За старта са записани 62 алпийки. 

Синоптиците дават добро време за старта, но не е изключено да се появи и вятър, който да обърка програмата. Очакванията са на старта на дамите да дойдат минимум 10 000 зрители, а за този на мъжете утре ще минат 15 000. Няколко хиляди от тях присъстваха снощи на тегленето на жребия в Зьолден.