0

Н ационалният отбор на България по баскетбол за мъже претърпя унизителна загуба с 80:86 (21:22, 18:27, 8:19, 33:18) от домакина Норвегия в първия си мач от група "J" на предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

Във "Варнер Арена" в Аскер воденият от старши треньора Росен Барчовски български тим изигра отчайващо слаб мач срещу съперник, който няма никакви традиции в баскетболната игра. Въпреки това "викингите" имаха много по-прост и по-ясен план за мача, който изпълниха максимално добре, а безкрайните грешки на българите и слабата им стрелба най-вече от зоната за две точки повлияха за крайния резултат.

Нашите показаха по-агресивна игра чак в последната четвърт, което се дължеше до голяма степен на индивидуалните изяви на Коди Милър-МакИнтайър и Павлин Иванов, но и те не стигнаха за нещо повече от загуба само с 6 точки.

За България най-резултатен в мача бе Коди Милър-МакИнтайър с 20 точки. Павлин Иванов вкара 16, а с 11 завърши Иван Алипиев.

В норвежкия отбор над всички бе Харалд Фрей с 27 точки. Още 23 точки добави Крис Ебу-Ндоу. С 10 точки се отчете Микел Колстад.

Следващият мач на България в квалификациите е в събота, 22 юли в Ботевград срещу тима на Австрия, който в този кръг почива.