0

Е вропейският ни вицешампион по свободна борба от Загреб 2023 Микяй Наим е с временно спрени права. Това се вижда от сайта на Антидопинговия ни център. От там става ясно, че наказанието е по членове 2.2 и 2.5 от антидопиговите правила на Международната федерация по борба. Случаят с въпросната допинг проба на Наим е от 5 август 2022 година, но спирането на правата на състезателя от Димитровград става едва сега, което е учудващо. Правата му са спрени от 22.02.2024 година до изясняване на случая.

„Има съмнения за манипулиране на допинг пробата. Друго засега не мога да ви кажа. Случаят се изяснява и докато няма крайно решение, Наим няма да може да участва на състезания, така че той ще пропусне оставащите олимпийски квалификации за Париж 2024. И за мен е загадка защо това спиране на правата му става сега - близо две години след взимането на пробата“, заяви за „Мач Телеграф“ генералният секретар на федерацията ни по борба Валентин Райчев, олимпийски шампион от Москва 1980.

Иначе в кариерата си Микяй Наим има сребро от световното първенство до 23 години в Бидгошч 2017. Той има също така две втори и едно трето място от европейски първенства за юноши, както и едно сребро и два бронза от европейски първенства за кадети.