0

Р ед Бул започва вътрешно разследване за потенциална кражба на информация от страна на Астън Мартин. Това обяви директорът на тима Кристиан Хорнър. Астън Мартин показа обновен болид преди Гран при на Испания в Барселона, който обаче подозрително прилича на колата на Ред Бул. В социалните мрежи дори се появиха шеги, че дизайнът е толкова близък, че болидът на Астън Мартин е „зелен Ред Бул“. От тима обаче отричат да са крали информация от съперниците си и твърдят, че обновленията по болида са резултат на собствения им труд. Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) също се намеси и обяви, че всичко по болида на Астън Мартин е изрядно. 

В Ред Бул обаче смятат, че има нещо нередно. От тима посочиха, че общо седем служители, сред които и шефът на аеродинамиката Дан Фалоус, както и другият отговорник Андрю Алеси, напуснаха в посока Астън Мартин в края на миналата година. Хорнър заяви, че вече има разследване за потенциална кражба на информация. 

„Няма да разкривам в каква ситуация сме с определени личности, но това би било престъпление, защото интелектуалната собственост е животът на един отбор. Това е нещото, в което сме вложили милиони, милиони лири. Не искаш да виждаш своя труд да се озове в отбора на съперник. В противен случай щяхме да продаваме и аеродинамика. Вече има вътрешно разследване. Преглеждаме софтуера, знаем къде точно е заключен, къде се контролира. Но смятам, че това е работа на регулатора, на ФИА, защото те имат достъп и разчитаме на тях да направят така, че да няма кражба на интелектуална собственост. Те трябва да го правят“, каза Хорнър.

Той допълни, че ситуацията поставя прецедент: „Засега не е най-големият проблем за нас, освен ако Астън Мартин не почнат да ни бият, но за другите отбори в средата на колоната това може да има материален ефект. Но за нас важното е да сме сигурни, че няма кражба на интелектуална собственост.“
Преди това Хорнър заяви, че „имитацията е висша форма на ласкателство“.

„Не е случайно, защото няколко души преминаха от Ред Бул в Астън Мартин през зимата и в началото на сезона. Всъщност, все пак ФИА ни уведоми за това. Казаха ни: „Има болид, който прилича много на вашия, може ли да ни дадете списък с напусналите, за да видим къде са отишли?“ Така че това веднага включва аларма. Има случаи на хора, които сменят отборите. Ако запомнят нещо – това е честна игра. Това, което не е честно и е напълно неприемливо, е да има прехвърляне на данни.“