0

300 000 лева дълг имат щангистите и треньорите ни към Националната агенция по приходите (НАП ), стана ясно вчера по време на Общото събрание на федерацията. 

На него присъстваха 27 клуба и в дневния ред първоначално имаше само една точка – приемане на схемата на финансиране на клубовете. След това обаче започнаха скандалите. Присъствалите на събранието финансисти излязоха с данни, че в последните няколко години състезателите и треньорите не се плащали данъци върху доходите си. Сумата е към 300 000 лв., разкриха за „Мач Телеграф“ хора от „кухнята“ на щангите. Дължат се пари и да спортни бази – 120 000 лева на базата в Нови извор, 14 000 лева за Дианабад и др.

Финансирането на федерацията се бави, защото членът на УС Димитър Димитров отказва да пусне отчетите за миналата година и така саботира работата на федерацията, заявиха присъстващи. На събранието бе и бившият шеф Антон Коджабашев, който директно поиска от президента Неделчо Колев да си подаде оставката. Същото направи и легендата Асен Златев. Колев обаче категорично отказа.

Трикратният световен шампион Златан Ванев пък поиска оставката на целия УС.

„Такова нещо, такива скандали, не съм виждал. Взаимни обвинения за изчезнали пари, обиди... Говореше се за дълг от 300 000 лева към НАП. Само Неделчо ли е виновен? Ами останалите!? Нещата не отиват на добре. Аз за такива пари чух, че ми се зави свят. Няма ли надзор над това какво правят тези хора?“, заяви самият Ванев пред „Мач Телеграф“.

„Все още няма назначени треньори и подписани договори с министерството и с федерацията. Чакаме процедурата“, заяви от своя страна старши треньорът в последните 12 години Иван Иванов.

Без финансиране и без лагери нашите се готвят за европейското в Ереван, което е олимпийска квалификация. Докато нещата продължават в същия дух обаче, участието им до последно ще бъде под въпрос. На събранието присъстваше и световният шампион Карлос Насар, който е най-голямата ни надежда за олимпийски медал, но участието му в Париж 2024 може да бъде провалено заради неразбориите във федерацията.