0

А нтон Коджабашев беше избран за президент на Българската федерация по вдигане на тежести на днешното извънредно Общо събрание, което се проведе в Дианабад. На него присъстваха всичките 33 регистрирани клуба по този спорт.

Събранието беше предизвикано с подписка от 13 клуба, които поискаха смяната на досегашния лидер на българските щанги Ариф Маджид. При гласуването Коджабашев беше избран с 22:9 гласа, а два клуба отказаха да участват в избора.

Срещу Маджид обвиненията бяха в неправомерно разходване на средства на федерацията. Той се оправда, че не е знаел за липсата на представителни разходи в бюджета на президента, но гарантира как всички пари са изхарчени в името на федерацията. Бизнесменът Ариф Маджид пое управлението на Федерацията по вдига не на тежести преди близо две години след дълги битки с Неделчо Колев. Днес обаче мандатът му беше прекратен.

"Надявахме се с изминалото Европейско първенство да оправим дупките в бюджета на федерацията, но май се оказва, че и там сме на минус. Първото нещо ще бъде да се направи ревизия, за да видим колко точно са дълговете и към кого. След това ще чакаме да бъде вписан този Управителен съвет в Търговския регистър и след това ще го събера".

"Третата ми стъпка ще бъде среща с националния отбор, за да са спокойни момчетата, че всичко ще бъде наред. Тяхната задача е да тренират, да се подготвят на високо ниво и да представят България", каза за БТА роденият през 1959-а година в Бургас нов президент на щангите.

Коджабашев вече два пъти е бил начело на федерацията – най-напред от 1999-а до 2005-а, а след това и от 2007-а до 2009-а година. Сегашният му период е трети начело на организацията, разтърсвана от постоянни проблеми.

"Ще се оправим, нямам притеснения. Иван Иванов остава треньор на националния отбор", каза още трикратният световен и трикратен европейски шампион. По думите му, дълговете ще започнат да се плащат веднага със средства на спонсори, които е подсигурил, или пък на негови приятели. 200 хиляди лева има счетоводни дългове, още 150 хиляди се държат на Яни Мърчоков, който има спортен център за подготовка в Асеновград.

Събранието днес премина в размяна на реплики на висок тон, а Коджабашев излезе на ораторското място и опита да предизвика обединение на гледните точки. Той предложи нов управителен съвет, в който обаче останаха и трима от досегашните членове – Кирил Панайотов от Русе, доцент Димитър Димитров и националния селекционер Иван Иванов. Нови членове на Управителния съвет са прославените български щангисти като Асен Златев, Стефан Ботев, Йордан Михайлов, както и Коджабашев, който е седмият в управата.

Бившият вече президент на федерацията Ариф Маджид хвърли бомбата като заяви, че има опасност България да остане без щангисти на Олимпийските игри в Париж това лято.
Причината е жалба до международната федерация за присъствие на Алан Цагаев до националния ни отбор по време на Европейското първенство, което се проведе в София. Това е грубо нарушение на действащите правила, защото той има доживотна забрана да се занимава със спорт заради употреба на допинг.