0

Заалбах-Хинерглем

Александър Михнев

Започнаха финалите и на скоростните дисциплини в Заалбах-Хинтерглем, където вече 6 от 8 кристални глобуса са за Швейцария, а само въпрос на време е до неделя статуквото да стане 8 от 10.
Швейцарката Лара Гут-Бехрами си осигури малкия кристален глобус в Супер-Г, като завърши състезанието на седмо място. Това представяне за пореден път потвърди нейната изключителна доминация в дисциплината, в която тя вече е сред рекордьорите с петия си кристален глобус.
През годините Гут-Бехрами изгради впечатляващ рекорд, като спечели 22 от своите общо 45 победи в Световната купа в тази дисциплина. Към това се добавя златото й от Световното първенство през 2021 г. в Кортина и олимпийската титла в Пекин през 2022 г.


Със спечелването на пети кристален глобус Гут-Бехрами се изравнява със ски легенди като германката Катя Зайзингер и американката Линдзи Вон, които също спечелиха пет глобуса в Супер-Г в кариерата си.
Победата днес беше за олимпийската шампионка в Супер-Г и алпийски сноуборд Естер Ледецка, Чехия, следвана от италианката Федерика Беиньоне и норвежката Каиса Викхов Лие.

При мъжете днес в същата дисциплина Марко Одермат си осигури малкия кристален глобус с прецизно и сигурно каране, завършвайки на 5-то място. Одермат също като сънародничката си Гут-Бехрами вече си беше осигурил големия кристален флобус в генералното класиране и малкия глобус в гиганския слалом.
Изцяло швейцарската доминация днес беше затвърдена с победата на Щефан Рожентен, негова първа в кариерата. На второ място се класира Лоик Меяр, а на трето място е Арно Боасе с първия си подиум в кариерата.
Финалите на световната купа завършват със спусканията на дамите и мъжете в събота и неделя.