0

Рим, Пламен Вълков, наш пратеник

Новата ни звезда в атлетиката Пламена Миткова приключи българското участие на Европейското първенство по лека атлетика в Рим с престижното седмо място. На финала звездата ни си направи нов личен рекорд от 6,80 метра, като остана само на 6 см от норматива за олимпиадата. 20-годишната националка бе напълно равностойна на най-добрите на континента в уникално силен финал.
Евротитлата спечели очаквано Малайка Михамбо (Гер) с най-добро постижение в света за сезона със 7,22 м. Среброто бе за Лариса Япикино с 6,94 м (най-добро постижение в Европа за девойки до 23 г). Бронзът е за португалката Агата де Соуза с 6,91 метра (лично постижение за сезона). И пред Пламена бяха французойката Хилари Кпача с личен рекорд от 6,88 метра и Аник Кьолин (Швейцария) с 6,82 метра. Реално постижението на Пламена е най-доброто за седмо място в историята на европейските първенства. До момента то бе 6,77 метра.
„Ядосвам се, защото съм сигурна, че можех да скоча и повече във финала. Като цяло обаче съм доволна, защото това е първото ми европейско при жените на открито и си направих 2 лични постижения, които ще ми помогнат за олимпиадата в Париж, а и за другите състезания преди това. Ще имам възможност да се подготвя по-добре и да правя силни състезания, като днешното. Като цяло бях спокойна на финала. Независимо от първия неуспешен опит се събрах и показах какво мога във втория. Лично аз очаквах силни резултати на останалите от финалистките. Сега ми предстои един турнир и държавното първенство пред родна публика. Малко късмет не ни достигна на българите в Рим, за да вземем медали. Вярвам, че тепърва започваме да показваме резултати и ни чакат само хубави неща“, коментира след финала Миткова. 

В последния финал на шампионата Арманд Дуплантис (Шв) спечели титлата с нов рекорд на Европейските от 6,10 м, а после направи 3 неуспешни опита на 6,25 м, което щеше да е с 1 см повече от световния му рекорд.

В класирането по медали Италия завърши първа с 11 златни, 9 сребърни и 4 бронзови.