0

Б ългарката Силвия Аздреева, която за два поредни дни изкачи осемхилядниците Еверест и Лхотце, изрази емоциите си от своето постижение в профила си във Facebook.
В експедицията на прочутия алпинист Нирмал Пурджа родената в Петрич българка първо стъпи на 15 май на първенеца Еверест (8849 м), а на 16 май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м). 

Ето какво написа тя:
„Еверест 8848 метра, които се изкачват с цялата мъка на света! На 15 Май в 06:00ч Непалско време стъпих на единственото място, където имаш панорама, каквато очите ти никога няма да повярват, че е реална. Това, през което преминаваш, болка от всякакъв вид, неимоверните усилия, психическите и физическите издръжливост и страдания, ежечасовите лишения, живота през тези месец и половина, който е буквално оцеляване, да се приспособиш към “мъртвата зона” (над 8000м.) и да не спираш да се бориш с всички условия, които през цялото време са срещу теб, да не спираш и така до върха…Но откажеш ли се, означава че не си го искал достатъчно. 27 часа по-късно, с още по-големи напъни заради натрупаната умора и не само, стъпих и на четвъртия по височина връх в света Лхотце 8516м., който изобщо не отстъпва по нечовешки усилия, но и красота!“

 

Първата българка, качила се на Покрива на света – Еверест, Петя Колчева, която е и успешенс юрист, написа специален поздрав до Силвия Аздреева. 
„БРАВО на Силвия!!! Наистина съм впечатлена от нейното постижение, което е изключително и е мечта на толкова елитни български алпинисти - да направиш траверса от Еверест до Лхотце. Искрено се надявам да е в добро здраве и отлично състояние, въпреки преумората. Очакваме новини, че е вече в Базовия Лагер, чак тогава ще бъде в безопасност.“

Първата българка, качила се на Покрива на света – Еверест, Петя Колчева, написа специален поздрав до Силвия Аздреева.