0

П оне при една от двете си победи през тази година над първата ни ракета Григор Димитров световният №1 в тениса Яник Синер е бил съзнателно или не допингиран.

Това стана ясно, след като официално бе оповестено, че 22-годишният роден в Тирол италианец е дал две положителни проби за използване на забранени стимуланти, но състезателните му права не са спрени и той е освободен от всякаква отговорност по случая.

Синер е бил уличен в употреба на метаболит на клостебол (стероид за увеличаване на мускулната маса), по време на турнира от "Мастърс" сериите „Индиън Уелс” на 10 март. 8 дни по-късно втора проба е дала същия резултат.

Синер автоматично е бил спрян от участие веднага и след излизането на анализа и от двата теста  - съответно на 4 и 17 април, е обжалвал успешно и затова е продължил да играе, без да се раздухва случаят.

Само седмица след втората проба той надделя на финала на "Мастърс" в Маями над Гришо с 6:3, 6:1. После - на четвъртфинала на "Ролан Гарос", също спечели срещу нашия с 6:2, 6:4, 7:6 и за първи път в кариерата си стана №1 в света.

Фактически от началото на 2024-та Синер има общо 48 победи и едва 5 загуби.

Международната агенция за интегритет в тениса (ITIA) е провела разследване и е установила, че клостеболът се е озовал в организма му неволно. Официалното обяснение е, че неговият физиотерапевт Джакомо Налди е използвал спрей за лечение на възпаления, който се продава без рецепта в Италия, за да третира рана на ръката си. След това - при масажите, веществото било проникнало през кожата на Синер в организма му, което и обяснявало защо стероидът е съвсем малко над нормата - по-малко от една милиардна част от грама, твърдят адвокатите му.

"Сега оставям този труден и нещастен период зад мен. Ще продължа да правя всичко възможно, за да сътруднича на антидопинговата програма", каза в официално изявление Синер.

Въпреки че бе освободен от всякаква отговорност, той ще понесе негативи. Според правилника на ATP, дори и да бъде доказана невинност, точките и паричните награди, спечелени в турнира, където е извършено допинг нарушението, се губят. Това означава, че Синер ще се лиши от 400 точки в ранглистата и $325 000, които получи за достигането до полуфинала в "Индиън Уелс", където падна от бъдещия шампион Карлос Алкарас (Исп) с 6:1, 3:6, 2:6.

Отнемането на точките не влияе на първата позиция на италианеца в световната ранглиста. Той ще влезе като №1 в схемата на започващия в понеделник последен за годината турнир от Големия шлем - US Open.