0

Ш ампионът от Australian Open Яник Синер вече е изкарал $19,1 милиона от наградни фондове, въпреки че е само на 22 г.

За първия си триумф от Големия шлем италианецът получи $2,1 млн., но затвърди имиджа си на скромен и трудолюбив тенисист.

„Не спах с купата – призна световният №4 пред „Евроспорт“, след като направи фотосесия с безценния трофей в Кралската ботаническа градина в Мелбърн. – Вчера отидохме да хапнем нещо с отбора, поговорихме си малко, беше много тиха вечер, правехме нормални неща. Веднага се обадих и на мама, но тя празнуваше с приятели и й затворих бързо, защото не исках да я безпокоя“.

Днес Яник, който донесе първа титла от Шлема на родината си от 48 г., ще бъде приет от премиера Джорджа Мелони, а в четвъртък и от президента Серджо Матарела. „Ще имам съвсем кратка почивка и после продължавам да работя“, обясни Синер, който припомни, че неговият модел за подражание винаги е бил Роджър Федерер, не само заради класата му, но и заради начина му на игра. „Важното е да се обградите с най-добрите хора и да посрещате всичко с усмивка”, издаде рецептата си за успех Яник, който е двукратен победител от Sofia Open.

Колкото до загубилия на финала Медведев, той се опита да запази чувството си за хумор въпреки тежкия турнир. Маратонът му продължи 24 часа и 17 минути, като никой досега не беше играл толкова за Шлема. „Е, поне направих някакъв рекорд и влязох в историята – заяви разочарованият руснак. - От физическа гледна точка това беше най-трудният ми турнир. След мача със Зверев си легнах в 5 сутринта. Никога не съм си лягал по това време. Беше откачено. Предимството на Големия шлем е, че имаш ден почивка между мачовете, но когато си легнеш толкова късно, след това се чувстваш ужасно цял ден“.

От 12 февруари Даниил ще защитава трофея си в Ротердам, където ще играе и Григор Димитров. Българинът, който се прибра за кратко в Хасково и се срещна с кмета Станислав Дечев, ще се завърне на корта от 5 февруари в Марсилия.