0

С ветовната и европейска шампионка в категория до 59 кг Биляна Дудова не се яви на кантара преди преборването между нея и Тайбе Юсеин за определяне на представителката ни в категория до 62 кг за участие на европейското първенство в Будапеща от 28 март.

След извънредно решение на БФБорба преборването трябваше да бъде днес в Благоевград, тренировъчна зала. Толеранс 1 кг. Кантарът беше от 8.00 часа в хотел "Монте Кристо", но Дудова не се яви. Всъщност, вчерашното решение бе остро критикувано от линия треньор на Дудова - Георги Калчев.

Така Тайбе Юсеин ще пътува утре с отбора за унгарската столица Будапеща.

Дудова все пак още има шанс да участва на Евро 2022, но в друга категория. 

"Биляна остава регистрирана за участие на европейското в категория до 59 кг. Ако тя и треньорът й Георги Калчев желаят да участват, то до утре трябва да потвърдим заявката", обясни след случилота се генералният секретар на федерацията Валентин Райчев.

Жребият на европейското ще бъде теглен във вторник, а схватките започват в сряда.

Личният треньор на Дудова пусна ново отворено писмо до УС на федерацията, но генералния секретар Валентин Райчев и до медиите, в което обясни защо са взели това решение да не се яват на преборването.

Ето какво написа Калчев:

"Уважаеми колеги, като личен треньор на Биляна Дудова и човек, който мисли за бъдещето на българската борба, реших, че след създалото се огромно напрежение около двете достойни момичета, не е необходимо да ги подлагаме отново на нов стрес!

Райчев, били сме с теб в подобни ситуации и знаем отлично резултата. Психиката е най-важното нещо в едно състезание. Едно поредно хвърляне в поредна стресова ситуация ден преди отпътувaнето им за европейското първенство, независимо коя ще победи, неминуемо би им се отразило на резултата на самото европейско първенство.

Пожелаваме успех на Тайбе! И дано спечели ново злато за България, защото го заслужава.

Надяваме се в бъдеще да продължат спора за категорията на тепиха - при ясни и точни условия и да не се стига никога повече до подобни ситуации.

Успех!"