0

А встрийската състезателка по ски алпийски дисциплини Софи Зоршаг получи днес косовско гражданство и ще представя Косово в международни състезания, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Държавният указ беше оповестен от президента на Косовския олимпийски комитет (КОК) Исмет Красничи и от президента на федерацията по карате Милаим Келменди.

По този повод ръководителят на КОК подчерта, че е чест Косово да бъде представено от световен шампион по ски и добави, че очаква успехите на Зоршаг в международни състезания.

От своя страна австрийската скиорка каза, че е много щастлива и че за нея е чест да представлява Косово и че очаква успех в международни състезания.

"За мен е голяма чест да представям Косово в международни състезания в бъдеще. Благодаря на Косовския олимпийски комитет, на федерацията по ски, на моето семейство и на всички, които направиха възможно да се състезавам за Косово. Очаквам успешно бъдеще за всички нас", заяви тя.

В изказването си президентът на Федерацията по карате Милайм Келменди подчерта, че много други страни са се надпреварвали за услугите на Софи Зоршаг, но че всеотдайността на федерацията и на държавата Косово са направили възможно тя да дойде и да се състезава за Косово.

Зоршаг беше част от австрийския отбор, който стана световен шампион през 2021-а участвала е и на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022.