0

С ки легендата Марк Жирардели, определен на пресконференцията днес като "75 процента жител на Банско", обеща сняг за Коледа в курорта на днешната пресконференция за откриването на сезона, в която звездата този път беше трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка по ски Мария Хьофл – Риш, официален гост на откриването на зимния туристически сезон в Банско. Роденият в Австрия Жирардели спечели 5 пъти Световната купа при мъжете като състезател от Люксембург.

Той се извини, че не е пристигнал в Банско още вчера, но снежна буря в Цюрих е забавила полета му.

„Мога да ви гарантирам, че снегът идва до Банско от запад, иначе аз щях да бъда тук още вчера, но не е голям проблем, защото в Банско винаги има сняг за Коледа“, каза Жирардели, цитиран от БТА.

Той допълни, че очаква още следващата седмица в Банско да има сняг. "И вярвам, че следващата седмица температурите ще са подходящи и в ски курортите в Алпите и по света, снегът не идва ей така с щракване, нормална ситуация е, но снегът идва и сезонът ще е добър", увери Жирардели.

"Радвам се, че след толкова време, отново се връщам в България, каза пред журналисти трикратната олимпийска и двукратна световна шампионка по ски Мария Хьофл – Риш, която днес беше официален гост на откриването на зимния туристически сезон в Банско.

На пресконференция преди официалната церемония, Мария Риш разказа за емоциите преди 10 години, когато участва в стартове от Световната купа за жени в Банско. Тя се здрависа топло с българския министър на младежта и спорта Весела Лечева, самата тя велика шампионка в спортната стрелба.

„Бях много впечатлена първият път, когато дойдох в Банско, по принцип не очаквах да намеря толкова добър курорт в тази част на Европа и на света“, каза Риш и допълни, че през 2012 г. тя и колегите и са видели състезание на „невероятно ниво, перфектна организация, гостоприемност, по мое мнение най-доброто в света и няма такова отношение към скиорите, всички се питахме кога ще се върнем обратно тук, така че тук винаги всички състезания са на едно страхотно ниво и в нашите среди Банско има доста престижно място“, каза още световната и олимпийска ски шампионка. 

Днес Мария Риш получи своя гондола на лифта в Банско, където нейният лик ще бъде част от световноизвестните скиори със собствена гондола. Изненада поднесе и маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски зоната Иван Обрейков, който подари на Мария Риш направена от него снимка по време на спускането на олимпийската шампионка на световното състезание в Банско през 2012 г. 

Олимпийската и световна шампионка разказа, че въпреки липсата на сняг и дъждовното време днес, планината над Банско е била оживена от много хора, които са се забавлявали "въпреки времето". 

По време на церемонията по официалното откриване на зимния туристически сезон в Банско, Мария Риш получи и отличие от община Банско от кмета Иван Кадев.