0

С трахотна снежна буря гарнирана със силен вятър стана причина за анулирането на първото състезание за уикенда от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в Аспен (Колорадо). Лошата видимост и поривите на вятъра не позволиха състезанието да продължи. 23-ма скиори успяха да се спуснат по пистата преди състезанието да бъде отменено от организационния комитет и ФИС. Според регламента бе необходимо 30 алпийци да преминат трасето, за да се зачетат резултатите от състезанието. Така точки за прекратеното спускане в Аспен няма да бъдат присъдени.

Първите седем състезатели се възползваха от значително по-добрите условия. Следващите обаче записаха времена много по-слаби от тях заради по-трудното трасе и силните пориви на вятъра. Лошото време засегна западните щати и може да попречи на провеждането на състезанията в Аспен този уикенд.

Преди състезанието да бъде отменено Адриан Смисет Сейерстед (Норвегия) беше лидер в класирането. Той се спусна с първи номер и записа 1:31.24 минути.

Норвежецът обаче не успя да стигне до първи успех в кариерата си и трети подиум, след като надпреварата беше прекратена.

"Надявах се да има още няколко минути, за да има официално състезание. Беше перфектно каране за мен. Разбира се, имах малко късмет с времето, но карах наистина добре. Малко е разочароващо, но разбирам решението. Не е лесно, когато имаш страхотно състезание и накрая останеш без нищо", каза Сейерстед.

Световният шампион от 2021 година Винсент Крихмайер (Австрия) все още има шансове да се бори за малкия кристален глобус в спускането, преследвайки лидера Александър Омод Килде (Норвегия). Австриецът направи добро каране и беше втори, когато състезанието беше прекратено. Ветеранът ще трябва да повтори представянето си в събота, за да остане в битката за трофея. Килде обаче може да спечели малката Световна купа в дисциплината при успех утре.

Килде стартира 11-и и заради лошите условия завърши шести. Лидерът в генералното класиране Марко Одермат (Швейцария) беше 14-и, след като също премина трудно през трасето.

Двукратният олимпийски и световен сребърен медалист Травис Ганон, който преди ден обяви, че се оттегля от ските след 17-годишна кариера, не завърши. Днес по програма отново има спускане в Аспен, което трябва да се проведе от 20 ч (бълг.вр.). Жените също имат спускане, но в Квитфиел (Нор) от 12,00 ч