0

О ще двама състезатели в алпийските ски при мъжете трябваше да бъдат изнесени от пистата с хеликоптер в сряда след инциденти по време на тренировка по спускане на прочутото трасе Щрайф в австрийския курорт Кицбюел.

Барнабаш Солош, който се състезава за Израел, претърпя много тежък сблъсък – падайки си удари главата в ледената писта, в последствие каската му падна и се плъзна в предпазната мрежа и там се спря.

25-годишният скиор е бил лекуван край пистата много дълго и от екип от четирима лекари, преди да бъде откаран с хеликоптера в болницата. 

В първите часове нямаше информация какво е положението с него в лечебното заведение.

Швейцарецът Реми Кюш, племенник на рекордьора по брой победи в Кицбюел Дидие Кюш, трябваше сам да вземе решение да спре спускането си и да поиска медицинска помощ. 

Първоначалните индикации са за проблем в коляното, като той също беше откаран с хеликоптер в болницата.

Най-доброто време на днешната тренировка даде Нилс Алегре от Франция – 1:56.11 минути. 

Пистата Щрайф е най-известната за алпийски ски и се смята за една от най-трудните и предизвикателните в състезанията за Световната купа. 

През уикенда две състезания по спускане са планирани там - за петък и събота, а в неделя има и слалом.

От началото на сезона в различни състезания имаше тежки падания и на други писти, а това лиши Световната купа от някои основни актьори.

Тежко падане на съотборник помрачи първата победа на французина Саразен в Супер-Г

Като Алексис Пинтюро, който на Супер-Г на 12 януари, четвъртък, падна тежко – хеликоптер, болница, а сериозната травма на коляното му го елиминира до края на сезона.

На другия ден след него, пак във Венген, при спускането норвежецът Александър Аамод Килде окървави пистата при падането си – пак пристигна хеликоптер, за да го откара в болницата в Берн. Там се заеха с раната му на прасеца и изкълченото рамо, да го утеши дойде специално и приятелката му Микаела Шифрин.

Претоварената програма с 3 старта във Венген започна с друга жертва – на 11 януари Марко Колер падна при скъсено спускане на Лауберхорн, задейства се станалият обичаен в следващите дни медицински хеликоптер, за да го изнесе до клиниката в Берн. Диагнозата – скъсана кръстна връзка, отбеляза края на сезона за него.

Аут е и австриецът Марко Шварц, който беше тежко контузен в Бормио в края на декември.

Източник: БТА