0

П рофесионален състезател от Националната футболна лига (NFL) по американски футбол заложи 1500 долара на своя отбор - и загуби губи милиони, съобщи агенция sid.

Професионалистите на NFL нямат право да залагат на мачове от своята лига. Калвин Ридли от Атланта Фолкънс го направи така или иначе. Въпреки че заложи на своя отбор да победи, той отнесе наказание.

Така Калвин Ридли е отстранен до края на следващия сезон заради залагане на мачове в собствената си лига, обяви шефът на лигата Роджър Гудел в понеделник. Изтъква се, че Ридли и е заложил на NFL мачове в рамките на пет дни миналия ноември. 

По това време Ридли той не участва в мачове, не тренира от края на октомври заради психични проблеми. Лигата забранява на своите играчи да залагат под каквато и да е форма в рамките на NFL. 

27-годишният уайд рисийвър не е използвал вътрешна информация или пък е манипулирал мачове. Твърди се, че треньорите, съотборниците или противниковите играчи не са знаели за дейността му. Освен това Ридли е сътрудничил на следователите и е признал неправомерното си действие. 

Според съобщения в медиите, Ридли е заложил само за победа на Соколите. 

Ридли обясни с поредица от туитове. „В този момент дори не можех да гледам футбол“, написа Ридли. „Знам, че беше грешно, но получавам една година.“ 

Той също така даде подробности за размера на залозите: „Заложих общо 1500 (долара), нямам проблем с хазарта“, увери Ридли. 

В социалните мрежи се коментира, че това е може би най-скъпият и лош залог в историята, защото наказанието му за една година означава, че Ридли губи заплатата си за следващия сезон: 11,1 милиона долара. 

„Действията Ви компрометираха честността на играта, накърниха общественото доверие в професионалния футбол и потенциално подкопаха репутацията на Вашите колеги играчи в НФЛ“, написа Гудел в отворено писмо до Ридли. 

Залагането на мачове от NFL (от играчи) е „едно от най-сериозните нарушения на политиката на лигата“ от десетилетия. 

Ридли може да подаде заявление за завръщането си в играта най-рано на 15 февруари 2023 г. Той бе в първия кръг на драфта през 2018 г. и беше смятан за един от най-добрите на поста си. 

Заедно с куотърбека на Falcons Мат Райън той трябва да ръководи нападението на отбора. Соколите изживяха разочароващ последен сезон със седем победи, десет загуби и пропуснати плейофи.