0

Г росмайстор Антоанета Стефанова завърши на престижното десето място на световното първенство по блиц за жени в Самарканд, Узбекистан.

Бившата световна шампионка в класическия и в ускорения шахмат събра актив от 11 точки, с който раздели местата от 6-о до 14-о. Допълнителните показатели обаче оставиха българката на десета позиция.

След вчерашния ден, в който се изиграха девет кръга, Стефанова имаше актив от 6 точки, с който заемаше 17-о място. В оставащите осем кръга днес тя събра още пет точки. Стефанова започна със загуба от Умида Омонова от Узбекистан, но след това постигна пет впечатляващи резултата подред - три победи и две ремита. Два от успехите ѝ дойдоха срещу китайката Чжу Цзинър, която стигна до бронзовия медал, както и срещу шампионката в ускорения шахмат Анастасия Боднарук (Русия). След това Стефанова направи ремита с двукратната световна шампионка в блица Анна Музичук (Украйна), както и с бившата световна шампионка Александра Костенюк, която сега играе за Швейцария.

Шампионка с 14 точки стана рускинята Валентина Гунина, а втора с 13,5 остана Костенюк. Чжу Цзинър пък направи серия от пет последователни победи след загубата от Стефанова в 12-ия кръг и събра актив от 12,5 точки, с който стигна до бронза.

Трите останали българки на световното по блиц завършиха турнира с по 9 точки. По допълнителни показатели Нургюл Салимова е 41-ва, Надя Тончева е 47-ма, а Гергана Пейчева е 52-ра.

Единственият български представител при мъжете Иван Чепаринов завърши на 92-ро място с 11 точки. В днешния ден той постигна само четири, след като загуби първите си три от общо десет партии.

Норвежецът Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по блиц при мъжете. Водачът в световната ранглиста събра 16 точки от възможни 21 и за втори пореден път и пети в последните шест световни първенства стигна до златото.

Освен това 33-годишният Карлсен направи и дубъл, след като в четвъртък си осигури и титлата в ускорения шахмат.

В двата турнира норвежецът допусна общо само една загуба. Тя дойде в първия кръг от днешния ден, който се оказа 13-и по програма. В него Карлсен загуби с черните фигури от световния шампион за 2021 година Максим Вашие-Лаграв от Франция.

Поражението обаче сякаш настърви Карлсен и в следващите шест кръга той постигна шест последователни победи, преди да завърши турнира с две последователни ремита.

На второ място с 15,5 точки остана руснакът Даниил Дубов. Той може много да съжалява, че не спечели златото, тъй като реално изигра само 20 партии. Партията му със сънародника му Ян Непомнящи от 11-ия кръг бе анулирана и двамата получиха по нула точки, след като преди началото на срещата се разбраха да направят реми. Двамата изпълниха по 12 хода само с конете си, а след тях позицията на дъската бе абсолютно идентична с тази, с която започват шахматните дуели. 

Това бе сметнато от главния съдия Иван Сурови от Словакия за неуважение към шахматната игра, заради което Дубов и Непомнящи получиха анулация на партията си.

Трети с 15 точки завърши друг руски представител - Владислав Артемиев, а Вашие-Лаграв остана четвърти с 14,5 точки. Непомнящи е пети с 14 точки.

Източник БТА