0

М ъжкият национален отбор на България не успя да се класира за решителната фаза на европейските квалификации. Баскетболистите на Росен Барчовски спечелиха важния мач с Португалия с 90:82, с което се изравниха с този съперник с баланс 5-1. 

Нашите обаче остават на втората позиция, тъй като им трябваше победа с над 10 точки – повече, отколкото загубиха през ноември в Коимра. Те водеха и със 17 в хода на срещата, но изпуснаха част от преднината си в края.
Българите ще получат още един, последен шанс да се класират за основната фаза на пресявките за Евробаскет 2025, като ще играят допълнителни квалификации през август.

Пред препълнената „Арена Ботевград“ Александър Везенков бе познатият лидер на националния тим на България и завърши като най-резултатен с 30 точки, 4 борби и 2 асистенции за 37 минути на терена. Той обаче не успя да изгледа края на мача, тъй като секунди пред това бе дисквалифициран след спорно съдийско решение. 

Решителен мач на баскетболните ни национали срещу Португалия
баскетбол баскетбол баскетбол
25

Преди двубоя Везенков получи наградите за Спортист номер 1 на България и Спортен Икар за 2022-а, с които бе отличен в края на миналата година. Тогава обаче той не успя да присъства на награждаването заради ангажименти с клуба си Олимпиакос. 

Сега призовете му бяха връчени от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

В допълнителни предварителни квалификации България ще бъде заедно с останалите седем състава, които не успеят да продължат напред. Те ще се присъединят към четирите тима (Република Ирландия, Косово, Албания и Люксембург), които останаха последни в предишния етап и така ще бъдат определени последните класирали се за основните квалификации, които ще включват 32 отбора.

Тимът на Португалия, победителите от другите две квалификационни групи, както и тимът на Кипър се класират за същинския етап на европейските квалификации.