0

И спанецът Карлос Алкарас ще играе в своя първи финал на тревен корт, след като преодоля Себастиан Корда (САЩ) със 6:3, 6:4 на полуфинал престижния турнир "Куинс Клъб". В другия полуфинал номер 7 в схемата на турнира Алекс де Минор (Австралия), който също в два сета елиминира датчанина Хоргер Руне (номер 2 в схемата на турнира) със 6:3, 7:6 (2).

Номер 2 в световната ранглиста Алкарас контролираше събитията на корта през цялото време, въпреки че срещата започна с пробив на Корда. Но Алкарас го върна незабавно. От този момент, въпреки че и двамата имаха няколко шанса за пробив, мачът беше равен до 4:3 в полза на испанеца. Алкарас реализира втория си пробив в мача, за да направи 5:3 и да сервира, за да вземе сета. Той демонстрира стабилност от началната линия и логично поведе с 1-0 сета след 6:3.

Корда се опита да нанесе щети на Алкарас с мощен начален удар, но въпреки че вкара пет аса, допусна и четири двойни грешки и беше много уязвим при втория сервис, където спечели само 29 процента. Въпреки че Алкарас също имаше проблеми и с втори сервис и с някои на пръв поглед лесни топки, грешките на американеца бяха повече. Реално във втория сет Карлос Алкарас поведе рано, когато успя да пробие Себастиан Корда при 1:1 и оттам задържа предимството до 5:4, където сервира за победата и затвори мача и класирането си за на финала с 6:4 и два чисти сета, пише БТА.

В предишния етап от турнира Алкарас елиминира българската топ-звезда Григор Димитров. За Алкарас титлата има още един важен мотив – при успех на финала той ще си върне 1-ото място в Световната ранглиста на АТР.

Австралийският съперник на испанеца на финала – Алекс де Минор си гарантира участие в мача за титлата също в два сета. Датчанинът Руне не беше губил сет до полуфинала, но срещу Де Минор беше прекалено далече от възможността да се пребори.

Де Минор, който е номер 18 в ранглистата, ще се опита да спечели втора титла на трева след тази от Ийстбърн през 2021-а година. Най-напред отстрани Анди Мъри, а след това стана и първият австралиец, който ще играе финал на този турнир от участието на Лейтън Хюит в мача за титлата през 2006-а година.

Два пробива на сервис му позволиха да премине през първия сет, но беше притиснат много по-силно във втория, като и двамата играчи бяха принудени да спасяват точки за пробив. По-големият опит на Де Минор си пролича в тайбрека, когато на хлъзгавата трева се възползва максимално от неточностите на противника си.

"Обичам корта на Куинс Клъб. Играя добре на трева, няма да крия как се чувствам. Надявам се, че най-доброто от мене е останало за финала", заяви Де Минор след края на мача.