0

Ш акил О'Нийл може би е бил най-доминиращият и мощен център в историята на НБА, а също и един от най-противоречивите герои заради способността си към хапливи коментари.

Досега обаче рядко гигантът от Нюарк е правил лични признания като тези в последното си интервю за GQ.

Четирикратният шампион на НБА и победител в три MVP на финалите увери, че не е посещавал лекар от повече от десетилетие: „Когато играеш, отиваш на лекар, за да те прегледат и да си направиш физически преглед, нали? Но аз не съм играл от 11 години, така че като не играя, защо да ходя на лекар, нали?“, каза Шак.

Тази небрежност можела да се окаже смъртоносна грешка, добави той. Защото при първото си посещение бившият център на Меджик, Лейкърс, Хийт, Сънс, Кавс и Селтикс получи шок. 

„Когато се върнах при лекаря след толкова време, имаше някои неща, които дори не знаех. Той каза: „Хей, човече, имаш сънна апнея. Сънната апнея може да причини високо кръвно налягане или инсулт, може да умреш." Казах: "Какво?" "Може да умреш. Така че сега трябва да спя с машина", признава великанът.

Това не беше единственото признание, направено от един от най-добрите играчи в историята на НБА. Шакил също призна за проблемите си с болкоуспокояващите, като се обяви за „зависим, а не пристрастен“. „Не е същото. Бъбреците ми бяха много слаби, така че не приемам повече болкоуспокояващи. Някои дни, когато не можех да се движа, вземах един или два, само за да се задвижа. Но вече не. Когато чуете думата „смърт“, вие променяте много неща."

Миналия юни 2021 г. пивотът също призна промяната си в хранителните навици след трудностите, които изпита през 2020 г. покрай смъртта на Коби Брайънт и сестра му. Тогава той изпадна в дупка и не искаше да прави нищо друго, „освен да гледам Netflix и да ям“.

Всичко се промени, когато той се погледна в огледалото и откри „старец на около 70 години“. „Ядях само сандвичи. За обяд, за вечеря, за закуски... И когато миналата година не можах да спя, станах и си направих сандвич в 3 сутринта. Разбрах, че не мога да продължавам така. Махнах хляба, шоколада и тортите. Исках да мога да се покажа без фланелка в Instagram за последен път."

По време на този процес О'Нийл напълно промени тялото си, след като свали 10 килограма: „Сега ям само плодове, протеинови шейкове, салати, риба, пиле, аспержи и други зеленчуци. Всичко на много малки порции и започнах да виждам „плочки“ на корема си – нещо, което не бях виждал откакто бях в Маями през 2006 г.“, отбелязва той.