0

П реизбраният преди месец президент на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари Ватанабе разкри, че в най-скоро време компютърна система ще помага при оценяването в спортната и художествената гимнастика.
Така зрителите на директните предавания ще могат да виждат моментните оценки още по време на изпълненията на състезателите и да са наясно какво да очакват от реферите. 

Тази иновация идва след скандала, който спретна Русия на игрите в Токио. Там възпитаничките на Ирина Винер в художествената гимнастика не взеха нито един златен медал. Тогава руската специалистка орева света, че съчетанията на нейните грации са били по-силни от тези на ансамбъла на България и на Линой Ашрам (Изр), която спечели в индивидуалната надпревара.

"За да имаме прозрачност при оценяването, FIG разработва система за оценяване на Fujitsu. В новия цикъл ще я тестваме на живо в художествената гимнастика. На този етап това е система за подкрепа на съдиите. Тя може да бъде заместител на хората в бъдеще. Възможни са и дистанционни състезания. Системата Fujitsu има потенциала да допринесе значително за развитието на гимнастиката", обясни Ватанабе.